nieuws

‘Stroombypass’ in Frankrijk werkt Nederlandse elektriciens weer naar huis

bouwbreed

Heel Frankrijk heeft weer stroom. Drie weken na de vernietigende kerststormen brandt het licht weer in alle huizen. De noodaggregaten zijn opgeborgen. Alle elektriciens van Electricité de France (EDF) maken weer gewone werkdagen. De ongeveer 1500 buitenlandse elektriciens die hun Franse collega’s te hulp schoten – onder wie 45 Nederlanders – zijn naar huis vertrokken.

“We waren precies op tijd klaar met de klus. Maandagavond ging tot ieders tevredenheid de stekker in het stopcontact in de streek rond Reims”, aldus Bert Prins van TenneT, de exploitatiemaatschappij van het Nederlandse stroomnet. De medewerkers van Electron uit Breda legden in ongeveer een week tijd een tijdelijke voorziening aan van ruim twee kilometer om de 400.000 volt uit de kerncentrale van Chooz af te kunnen voeren naar het zuiden. De bestaande lijn was op drie plaatsen gebroken, zodat een ‘bypass’ noodzakelijk werd. “Het is allemaal perfect gelopen”, vertelt Prins vanuit Arnhem. “De Fransen waren heel soepel, heel coöperatief. We kregen aan alle kanten de hulp en de noodonderdelen die we wilden gebruiken. Het was met de taalbarrière soms kunst- en vliegwerk, maar we kwamen er altijd weer uit.”

Oproep

EDF deed op 31 december een oproep aan zusterbedrijf TenneT. Dat heeft een noodlijn voor hoogspanning van 2,5 kilometer klaarstaan. Die moet bij noodgevallen in Nederland worden opgesteld. “Maar het is een goed gebruik dat elektriciteitsbedrijven in nood elkaar helpen. De netten in Europa zijn sowieso aan elkaar gekoppeld. Als er in Frankrijk een calamiteit is, raakt dat ons ook. Niet dat we minder stroom konden leveren aan onze klanten, maar we merkten wel dat het Franse net er gedeeltelijk uit lag. De stroom ging niet via de gebruikelijke snelwegen”, aldus Frits Bots, woordvoerder van TenneT. De schade die EDF aan het net heeft opgelopen is gigantisch. Volgens een eerste voorzichtige schatting was voor het maken van de noodvoorzieningen alleen al meer dan 2 miljard gulden nodig. Om het net definitief te herstellen is volgens topman Francois Roussely, die de Nederlanders in de Champagne persoonlijk kwam bedanken, zeker nog eens 6 miljard gulden nodig. De herbouw van het Franse net zal zeker drie jaar duren. De Franse bouwondernemingen hebben ook de handen vol. Volgens de CAPEB, de organisatie van het midden- en kleinbedrijf in de bouw, moet de komende maanden voor zeker 7 miljard gulden aan stormschade worden gerepareerd. “We hebben een tekort aan geschoold personeel”, aldus voorzitter Robert Buguet van de CAPEB.

Banket

Net als in de stripboeken van Asterix werd ook de klus van de 45 Nederlandse elektriciens, die bij de hoogste elektriciteitsnood in de Champagnestreek te hulp waren geschoten, met een banket beëindigd. “Toen bleek dat alles werkte, werden we onthaald op een aperitief en een diner. Daarbij heeft de districtleider van EDF ons van harte bedankt”, aldus Prins. Het is volgens EDF de bedoeling dat de noodvoorziening nog zo’n drie maanden in Frankrijk blijft. “Die tijd denkt EDF nodig te hebben om de eigen lijn weer te herstellen. Iedere week wordt de noodlijn door Fransen geïnspecteerd. Wij krijgen de rapportages. Zodra de eigen lijn klaar is, worden we gewaarschuwd, zodat we met eigen mensen naar Frankrijk kunnen om de noodlijn weer af te breken en te verpakken in de zeventien containers,’ vertelt de Nederlandse ingenieur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels