nieuws

Prijsstijging koopwoning vorig jaar verdubbeld

bouwbreed

nieuwegein – De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg afgelopen jaar met 16,3 procent. Die kwam daarmee op 347.000 gulden. Dit jaar wordt een stijging van acht procent verwacht, zoals in 1998.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tijdens haar persconferentie in Nieuwegein bekend.

In 1999 kwamen alle voorwaarden samen, nodig om de enorme prijsstijgingen te creeren: gunstige economische omstandigheden, een al even rooskleurig consumentenvertrouwen, een lage rente en steeds meer beschikbaar kapitaal. Vooral het derde kwartaal van 1999 liet een significante stijging van de prijzen zien: die schoten toen met 17,4 procent omhoog.

Volgens algemeen voorzitter Smit van de NVM ontstond bovendien in het derde kwartaal een collectief gevoelde angst de boot te missen. In het vierde kwartaal kwam er iets meer rust in de markt. De huizen werden 12,4 procent duurder. Het gevoel bij de consumenten dat ‘het nu wel erg hard is gestegen’, plus de objectieve remmer van een afgenomen betaalbaarheid, zorgden voor een iets minder gespannen markt.

Voor het komend jaar voorziet Smit een prijsstijging van de koopwoningen die zal liggen op het niveau van 1998: acht procent. Smit gaat daarbij uit van een verdere groei van de economie en een gezond consumentenvertrouwen. Ook zal de hypotheekrente stijgen.

Smit ziet tevens opnieuw beperkte huurstijgingen, een nieuwbouwprogramma dat slechts mondjesmaat aansluit bij de kwantitatieve en kwalitatieve wensen van de consument. Een groeiend aantal verkopen van sociale huurwoningen zal de markt verder beinvloeden: het aanbod neemt toe.

Op pagina 5: ‘Woonwensen consument dringen door.’

Reageer op dit artikel