nieuws

‘Pas op, dit moet je niet op de bouwplaats doen!’

bouwbreed

“Pas op, dit moet je niet op de bouwplaats doen!” Met die mededeling gooit de sterkste man van Nederland een zak van 25 kilogram tot een hoogte van 5,65 meter. Tegelijkertijd vertelden Arbo-coördinatoren op de Bouwvakbeurs Zuidlaren hoe zij proberen hun personeel te bewegen om veilig, gezond en milieubewust te werken. Twee tegenstrijdige signalen?

De NCD Bouwmaterialen Groep Noord uit Sneek heeft Wout Zijlstra uitgenodigd elk uur een demonstratie te geven. Hij is wereldrecordhouder ‘zakken opgooien’. Daaraan gekoppeld daagt het bedrijf alle bezoekers van de beurs uit zijn voorbeeld te volgen en mee te dingen naar de titel ‘sterkste bouwvakker van Nederland’. “Het publiek blijkt de activiteit zeer te waarderen”, stelt M.A.C. Bremer-Jansen, woordvoerster van de NCD Bouwmaterialen Groep Noord. Maar de presentatie roept ook vragen op. “Ik was al van plan onze ergonoom een kijkje te laten nemen”, aldus L. Akkers, directeur Arbouw, vlak voordat hij de themamiddag voor arbo- coördinatoren zou openen. “Dit kun je alleen geoefende mensen laten doen, dat zal iedere ergonoom of fysiotherapeut bevestigen. Ik vind het een beetje ‘macho’. Het zou perfect zijn als ze lieten zien hoe je moet tillen.”

Slimste bouwvakker

Ing. A. Brunsting, kwaliteits- en veiligheidscoördinator bij aannemers- en wegenbouwbedrijf Koninklijke Sjouke Dijkstra en Zoon BV in Aduard, vindt het ook een onnodige versterking van de ‘machocultuur’, die toch al in de bouw heerst. “Dan krijg je dat op de bouwplaats ook. Het is wel leuk vermaak, dat moet kunnen, maar een wedstrijd hoe je iets zwaars zonder veel kracht verplaatst was beter geweest.” De NCD Bouwmaterialen Groep Noord is zich van de tegenstrijdigheid bewust. Bremer-Jansen: “Wout zegt tegen de deelnemers: ‘let op je houding’ en ‘je moet dit niet op de bouwplaats doen’. Er komen veel jongelui kijken, die hebben geen idee hoe ze zoiets aan moeten pakken.” Wout Zijlstra: “Ik ga ook wel bij boeren langs om ze uit te leggen hoe ze moeten tillen. Ik hoop dat de mensen er iets van leren.”

Aluminium ladders

Ondertussen vertelden twee sprekers in de Oranjezaal hun collega’s hoe zij de veiligheid en gezondheid van hun bouwvakkers kunnen bewaken. S.J.D. van der Geest, technisch directeur van Van der Geest Schilderspecialiteiten uit Leeuwarden, vertelde hoe hij (zelf ontwikkelde) stellingen buiten de schilderwerktijden om laat opbouwen door de Agrarische Bedrijfsverzorging. “Dat zijn sterke kerels, die lachen erom.” Van der Geest heeft een eigen systeem voor gezondheid en veiligheid opgezet. Het veiligheidscertificaat voor aannemers (VCA) vindt hij te weinig op het schilderbedrijf toegesneden. Henk Keijzer, KAM-coördinator bij aannemingsbedrijf Bouwborg in Groningen, een zelfstandige dochter van Ballast Nedam, was iets positiever over het VCA. Zijn bedrijf is eraan begonnen omdat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het eiste. “We behaalden het in vier maanden, omdat we al een goed VGM-plan hadden”, aldus Keijzer. “Het nadeel is, dat het systeem niet voor de bouw, maar voor de petrochemische industrie is ontwikkeld. De bijbehorende cursus is knullig en vertoont tegenstrijdigheden. Een begrip als ‘werkvergunningen’ kent de bouw niet. Het voordeel van VCA-certificering is, dat je verder niets hoeft uit te leggen. Onderaannemers kennen het, ze hoeven zich niet opnieuw aan te passen.”

Reageer op dit artikel