nieuws

Onderhoud kerken wordt onbetaalbaar

bouwbreed

De kerken moeten een veel te groot deel van hun inkomsten besteden aan het onderhoud van hun vaak monumentale gebouwen. Volgens mr.

J. Klok, secretaris van de interkerkelijke commissie geldwerving, is de tijd nabij dat de kerken het onderhoud moeten staken als de overheid niet bijspringt. Veel kerken voelen zich volgens Klok op den duur gedwongen tegen de overheid te zeggen: “Je kunt ons gebouw voor één gulden kopen en je bekijkt het verder maar.” Het hoofd financiën en bouwzaken van het aartsbisdom Utrecht zei dat gisteren bij het begin van de kerkelijke geldwervingsactie Kerkbalans 2000. “De uitgaven voor het instandhouden van de gebouwen hebben hun grens bereikt”, aldus Klok. De Rooms-Katholieke Kerk besteedt daar al 37 procent van haar inkomsten aan. Om het pastoraat, de ‘core-business’ van de kerken, bij op den duur wellicht dalende inkomsten te kunnen blijven financieren, moeten de onderhoudskosten volgens hem drastisch omlaag.

Reageer op dit artikel