nieuws

Nijmegen ontstemd over offerte stroomleverancier

bouwbreed

De onderhandelingen tussen de gemeente Nijmegen en stroomdistributeur Nuon over de levering van de nutsvoorzieningen op de Vinex-locatie de Waalsprong, zijn stukgelopen. Nijmegen gaat niet akkoord met de 5800 gulden die het energiebedrijf per woning vraagt.

Wethouder Thielen van Ruimtelijke Ordening noemt de offerte van de Nuon ronduit slecht en wil met andere elektriciteitsbedrijven onderhandelen. De wethouder is niet alleen “gevallen over de hoogte van de aansluitkosten per woning, ook zijn de geboden voorzieningen niet milieuvriendelijk genoeg”. De gemeente Nijmegen wil dat Nuon de restwarmte van afvalcentrale ARN en elektriciteitscentrale Epon benut, maar het energiebedrijf kan dat niet garanderen. De Nuon is hoogst verbaasd over de opstelling van de gemeente. Volgens woordvoerster F. Verdeuzeldonk is het bod marktconform. “Als je het vergelijkt met andere grote woningbouwlocaties, is het een goed bod”, meent Verdeuzeldonk. Ze spreekt tegen dat de voorziening van de Nuon weinig milieuvriendelijk zou zijn. “De energieprestatie op locatie is hoger dan Nijmegen eiste. Bovendien is in een ondergronds hoogspanningsnet voorzien, dat ruim acht miljoen gulden kost.”

Dreigement

Dat Thielen heeft gedreigd om met de concurrerende nutsbedrijven te gaan onderhandelen, steekt Nuon. Van oudsher is de distributeur de huisleverancier van de gemeente Nijmegen. Door de voortschrijdende liberalisering van de stroommarkt mogen gemeenten nu echter zelf kiezen met welke energiedistributeur zij in zee willen gaan. Verdeuzeldonk denkt evenwel niet dat de concurrent goedkoper stroom kan leveren. Tenzij die bereid is om onder de prijs te gaan leveren. Nuon wil zijn klant Nijmegen niet kwijt “maar erg veel financieel geschaaf aan ons bod is gewoon niet meer mogelijk”. Zowel energiedistributeur Nuon als de gemeente Nijmegen sluit niet uit dat partijen binnenkort toch weer om de tafel gaan zitten.

Reageer op dit artikel