nieuws

Nieuwe funderingsmachine combineert heien en boren HL-4000 van Vermeer-Holland basis voor compact werktuig

bouwbreed

HOOFDDORP – Vermeer-Holland, fabrikant van funderingsmachines en gestuurd-borenapparatuur, heeft een compacte heimachine ontworpen die heien en boren kan combineren.

In opdracht van het Groningse bedrijf Funderingstechniek Noord in Tolbert is een machine gebouwd met een vrije-vallier voor het heien in de buis of op de paal met een valgewicht, in combinatie met een rotatietafel voor het boren van mortelschroefpalen of buispalen.

Als basisontwerp is gekozen voor de reeds eerder door Vermeer Holland gebouwde heimachine van het type HL-4000, die zijn typeaanduiding te danken heeft aan de geinstalleerde automatische vrije-vallier voor een valgewicht van 4000 kilogram. Verder is de machine voorzien van twee hulplieren, ieder met een capaciteit van 1500 kilogram. De aandrijving gebeurt met een 75 kW elektromotor. Dat is een voordeel bij het werken in fabriekshallen en dergelijke.

De rupsonderwagen is drie meter lang en 2,4 meter breed en is voorzien van stalen rupsplaten met een breedte van 500 millimeter. De bovenbouw van de machine is uiteraard 360 graden draaibaar en wordt afgesteund op drie hydraulische stempels, waarvan de twee voorste zwenkbaar zijn. Afstempeling van de machine kan dus aan de werkomstandigheden worden aangepast.

De makelaar met zware geleiding is van een bijzondere uitvoering. Deze is voorzien van een speciaal door Vermeer Holland ontwikkeld tandheugelsysteem voor het verplaatsen van de boortafel. De makelaar is bovendien verdeeld in stukken van verschillende lengten, zodat de totale hoogte kan worden aangepast aan de beschikbare werkhoogte.

De boortafel heeft een holle spindel met een doorlaat van 360 millimeter, zodat boorbuizen met een diameter van 324 millimeter, met of zonder tromp, ruime doorgang vinden. Aandrijving geschiedt met vier hydraulische motoren. Het maximaal leverbare koppel bedraagt 10.000 Nm (10 tonmeter.) bij een toerental van vier omwentelingen per minuut. Het maxi-mum toerental bedraagt ongeveer vijftien omwentelingen per minuut.

Het meenemen van de buis gebeurt met een hydraulische buizenklem, die op afstand op elke willekeurige hoogte door de machinist kan worden in- of uitgeschakeld. Verloopsets maken het mogelijk ook andere buisdiameters te klemmen. De boortafel kan met het tandheugelsysteem met een kracht van 60 kN (6 ton) zowel trekken als drukken.

De machine is uiteraard gebouwd volgens de nieuwe Europese machinerichtlijnen (CE-merk) en de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken. De machine heeft ook een Aboma-veiligheidskeurmerk.

De nieuwe funderingsmachine kan zowel heien als boren.

Reageer op dit artikel