nieuws

‘Nieuw personeel werf je vooral in de regio’

bouwbreed

Peter van den Berg, directeur van het ROI Rijndelta in Rotterdam, is beslist niet van plan zich erbij neer te leggen dat personeel voor het boeiende installatievak zo moeilijk is te vinden. “We gaan de beeldvorming over het vak verbeteren. Ons werk is zo veelzijdig. Doodzonde dat niet meer mensen daar van weten.”

Begin jaren negentig besloot de installatiebranche de praktijkopleiding van personeel zelf ter hand te nemen. “De markt trok aan en het was moeilijk vakmensen te vinden. Sommige bedrijven schoolden zelf hun personeel, maar dat was een enorme opgave”, verklaart Van den Berg. “Werkgevers hadden er te weinig tijd voor en veel nieuwkomers hielden het al snel weer voor gezien.” Daarom werd besloten tot oprichting van Regionale Opleidingsbedrijven Installatietechniek (ROI’s). Deze werken zoals de samenwerkingsverbanden in de bouwnijverheid. Leerling-installatiemonteurs komen in dienst van het ROI, hebben een vijfdaagse werkweek en volgen binnen eigen praktijkleercentra de praktijkcomponent van het beroepskwalificerend onderwijs. Daarnaast krijgen ze theorie-onderwijs. “Op die manier kunnen we enerzijds de instroom bevorderen en anderzijds de voortijdige uitval terugdringen.” De leerlingen krijgen een arbeidscontract. Daarna worden ze gedetacheerd bij bedrijven die zich hebben aangesloten bij het ROI. “Het komt natuurlijk wel eens voor dat het niet klikt tussen een leerling en het bedrijf. Zodra we dat merken grijpen we in”, zegt Van den Berg. “We zorgen dat het bedrijf een nieuwe medewerker krijgt en plaatsen de leerling bij een andere firma. Op die manier voorkomen we dat jonge mensen afhaken en voorgoed voor onze bedrijfstak verloren gaan.” Deze aanpak heeft zijn succes bewezen. Tien ROI’s hebben inmiddels zo’n 1500 leerlingen in dienst. Dat neemt niet weg dat het erg moeilijk blijft personeel te vinden. Dit geldt niet alleen voor de installatiebranche, maar evenzeer voor de bouw en andere technische bedrijfstakken. Jammer, vindt Harry Hop. Hij is hoofd van de serviceafdeling van Hein Hopman Engineers. Zijn personeel werkt vaak op luxe schepen en op tankers om verwarming en airconditioning aan te leggen. “Onze monteurs werken op de werf. Als ze klaar zijn varen ze vaak een week mee om te controleren of alles functioneert.” Maar eerlijk is eerlijk, de gemiddelde installateur verdient zijn boterham op de wal.

Om jonge mensen te interesseren voor de installatiebranche wordt op 23 februari een ‘Maak-het-maar-mee-dag’ gehouden. De organisatie is in handen van de ROI’s in samenwerking met het OLC-opleidingsfonds. “Vroeger was er elk jaar zo’n dag”, zegt Van den Berg. “Maar dat initiatief is ingeslapen. We gaan het nieuw leven inblazen.” De dag vindt plaats in verschillende regio’s. “De kracht van het werven van nieuwe leerling-installatiemonteurs ligt in de regio.” Tijdens de bijeenkomst kunnen jongeren kennismaken met allerlei aspecten van de installatiebranche. “Ik zeg er natuurlijk altijd bij dat wie in dit vak wil werken, zich niet moet blindstaren op de mooie kanten van ons beroep. Soms moet je ook minder prettige karweitjes opknappen. Maar de afwisseling en de carrièremogelijkheden wegen veel zwaarder.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels