nieuws

Nederlandse bouw zit op het vinkentouw in Ruhrgebied

bouwbreed

De bouwvakbeurs Deubau 2000 zou volgens de Messe Essen een signaal afgeven aan heel West-Europa. De renovatie en modernisering van het Ruhrgebied en wijde omstreken komt op gang. De beurs was inderdaad opvallend levendig, drie weken voor de grote bouwvakbeurs BauTec in Berlijn. Het Nederlandse bedrijfsleven liet deze kans niet liggen en nam prominent aan Deubau deel.

“Ik riep jaren geleden al: het vacuüm valt in Noordrijn Westfalen”, aldus een enthousiaste Christa Thijssen van het Samenwerkingsverband Holland Bouw Export (SHBE) in Zeist. Na alle debacles in het oosten van Duitsland richt de Nederlandse bouw zich op het westen, tot enkele honderden kilometers over de grens. “We brengen geïntegreerde bouwconcepten op de markt. We hebben net besloten ook Hessen erbij te betrekken. En gisteren heeft de Nederlandse consul-generaal J. Raevis uit Düsseldorf het startschot gegeven van ‘Bauen in Europa’, ons samenwerkingsverband met Duitse woningbouwers”, aldus Thijssen. Bij SHBE zijn dertien Nederlandse adviseurs, architecten, leveranciers en bouwbedrijven aangesloten. In plaats van elkaar te beconcurreren, werken zij met veel succes samen op de bouwmarkt in het westen van Duitsland. Een enorme markt, want binnen een straal van driehonderd kilometer rond Essen wonen en werken niet minder dan 43 miljoen mensen. Een derde van alle acht miljoen woningen in Noordrijn-Westfalen is ouder dan vijftig jaar en hard toe aan renovatie of vervanging.

Kalkzandsteen

“Het Ruhrgebied alleen al heeft zeventien miljoen inwoners. Jaarlijks worden daar tussen tachtig- en honderdduizend woningen gebouwd”, aldus Lex Lubbers van het ‘Vertriebsbureau’ van CVK, de coöperatieve vereniging van elf Nederlandse kalkzandsteenfabrikanten. “Wij staan voor het eerst zelfstandig op deze beurs. Het doel is, de naamsbekendheid van CVK te vergroten. We laten zien dat er ook anderen zijn dan KS, het informatiecentrum van het Duitse Bundesverband Kalksandsteinindustrie uit Hannover. We willen ons marktgebied vergroten. Tien jaar geleden hebben we het bouwsysteem met grote kalkzandsteenelementen geïntroduceerd in Duitsland. Nu gaat de industrie het hier kopiëren. Daaruit blijkt ons succes”, aldus Lubbers.

Ankerloos

Zijn collega Theo Treuren laat zien hoe woningscheidende, ankerloze spouwmuren in een keer gezet kunnen worden. “In Nederland wordt dat toegepast bij vijf tot tien procent van de woningen in kalkzandsteenelementen. In Nederland gaat het om wanden van twee maal twaalf, hier zijn ze twee maal vijftien centimeter dik.” In de hijsgaten worden kunststof doken geplaatst. De gleuf aan de onderzijde van de elementen past hier precies overheen. De wanden zijn daardoor zeer vlak en behoeven weinig afwerking. J.W. Verver, bedrijfsleider bij de Euregio Steencentrale BV in Hengelo, vindt Deubau op zijn vakgebied minstens zo belangrijk als de Bouwbeurs in Utrecht. “Duitsland is een heel andere markt dan Nederland. Er komen veel particuliere bouwers en architecten kijken. Wij produceren niet zelf, maar leveren via de handel. Baksteen uit Nederland biedt meer verscheidenheid en een breder programma. Vooral handvorm stenen in ‘Waaldickformat’ zijn in trek. Nieuw is het moduulformaat (90 bij 90 bij 100 millimeter). Dat is vier jaar geleden uit België naar Nederland komen overwaaien. Het wordt geproduceerd door Terca in Haaften.” Euregio Steencentrale importeert ook Duitse stenen in Nederland. “Op de bouwbeurs in Zuidlaren staan we met een Duits leveringsprogramma.”

Kleurenspectrum

Steencentrale Leeuwis BV uit Wijchen neemt als fabrikant van bakstenen deel aan Deubau. “Duitse metselaars werken liever met Nederlandse stenen. Dat werkt makkelijker. Bovendien bieden wij een breder kleurenspectrum en zijn onze prijzen nog lager, hoewel de Duitse stenen goedkoper zijn geworden. De trend is bont materiaal, maar dat is erg aan de regio gebonden”, aldus Danny Theunissen van Steencentrale Leeuwis.

Uitbreiding

Betonson, fabrikant van kanaalplaatvloeren in Son, staat voor de tweede keer op Deubau. “We dachten eerst de Duitse markt nodig te hebben om een verminderde afzet in Nederland te compenseren. In plaats daarvan is het een uitbreiding geworden. Onze afzet in het westen van Duitsland groeit en het is niet uit te sluiten dat we hier ook gaan produceren. Er is een complete herstructurering van het Ruhrgebied aan de gang. Men wil het leef- en werkmilieu opwaarderen. Het Ruhrgebied raakt uit het slop”, aldus dipl.ing. L.W.A. Soetens, bedrijfsleider van het verkoopkantoor in Moers. “We hebben met opzet een Duitse GmbH en de slogan ‘Bauen beginnt beim Menschen’. Een Duits adviesbureau doet de complete engineering. We zijn sinds vijf jaar actief op de Duitse markt.” Met Deubau 2000 heeft de Messe Essen zich een plaats verworven in de agenda van bouwend Nederland. De deelnemers pakken nu hun spullen in en rijden naar Berlijn, waar over drie weken de vergelijkbare, maar grotere bouwvakbeurs BauTec plaatsvindt. Het is de vraag of die net zo optimistisch en enthousiast over zal komen als de beurs in Essen. De sombere tijden in het Ruhrgebied lijken voorbij. MBI Beton presenteerde op Deubau het MBI Novabrik gevelsysteem. Het zijn betonnen stenen, die over elkaar heen passen en waarvan één op de acht met een speciale schroef wordt bevestigd aan een houten regelwerk tegen de dragende bouwmuur. In Nederland komt het systeem medio dit jaar op de markt.

Reageer op dit artikel