nieuws

Met opblaasbare doorwerktent het dak op Weijers Eikhout houdt het droog

bouwbreed

groesbeek – Weijers Eikhout dakenmakers uit Groesbeek heeft een opblaasbare doorwerktent ontworpen die bij renovatiewerkzaamheden over het dak geplaats kan worden om regen en wind tegen te houden. De tent is ontwikkeld in samenwerking met Airprob BV uit Nijmegen en moet de arbeidsomstandigheden op het dak verbeteren.

Voordelen die Weijers Eikhout ziet in het gebruik van de tent zijn vermindering van de schade in de woning doordat lekkage wordt tegengegaan, vermindering van de verletkosten en verbetering van de arbeidsomstandigheden doordat bij regen en wind ongehinderd kan worden doorgewerkt.

Op de constructies en het idee van de opblaasbare doorwerktent is inmiddels octrooi verleend.

De tent kan een woningdiepte tot twaalf meter overspannen en heeft een lengte van zevenenhalve meter bij een hoogte van zes meter. De hoogte van de tent vergroot wel de totale steigerhoogte. Ook zou de tent als een vangnet voor wind kunnen werken en daarmee extra krachten op de steiger veroorzaken. Projectmanager Q.W.C. Walraven van Weijers Eikhout hierover: “Omdat de tent rond is, blaast de wind er naar verwachting grotendeels overheen waardoor de krachten op de steiger minimaal zijn. Dit wordt momenteel onderzocht, maar er worden geen problemen of noodzakelijke wijzigingen aan de steiger verwacht.”

Een mogelijkheid om de steiger te borgen is de spanbanden van de bevestiging van de tent aan de binnenkant van de steiger vast te maken, zodat deze niet naar buiten toe kan wegvallen.

Bij het eerste renovatieproject, van 130 woningen in Apeldoorn, is het gebruik van de tent vroegtijdig gestopt vanwege het aantreffen van asbest bij de sloop van de oude dakbedekking. “Onder de tent mogen we niet doorwerken met asbest, zodat we het werken met de opblaasbare tent bij het project in Apeldoorn moesten staken”, aldus Walraven.

Eigen gebruik

Komende projecten zullen moeten uitwijzen hoe het werken met de opblaasbare doorwerktent verloopt. In eerste instantie is de tent voor eigen gebruik van Weijers Eikhout. Er wordt al wel gesproken met Airprob over de eventuele verkoop ervan in de toekomst.

Weijers Eikhout, Groesbeek, telefoon (024) 3975644.

De opblaasbare doorwerktent van Weijers Eikhout dakenmakers kan een woningdiepte tot twaalf meter overspannen.

Reageer op dit artikel