nieuws

Malafide ontstopper riolen werkt landelijk

bouwbreed

Per abonnement 1000 gulden betalen voor een klusje dat hooguit 150 gulden kost. Daar komt het aanbod van rioolontstopper Zeker & Mobiel op neer.

Het bedrijf laat colporteurs ’s avonds jaarcontracten voor rioolonderhoud slijten. Wie zo’n contract tekent, betaalt al dan niet automatisch jaarlijks 200 gulden. Een riool raakt doorgaans één keer in de vijf, zes jaar verstopt. De loodgieter rekent voor het vrijmaken gemiddeld 150 gulden. Zeker & Mobiel blijkt in het hele land actief te zijn. Het onderhoudscontract geeft echter geen uitsluitsel over de vestigingsplaats. Het bedrijf liet recentelijk van zich horen in Groningen. Naar verluidt kreeg de politie enkele meldingen over een colporteur. De politie doet daarover echter geen uitspraak, evenals over de veronderstelling dat een ondernemer aan de hand van het bank- of gironummer uit het contract in beginsel is op te sporen. De ontstopper zou na het ontvangen van de gelden niet meer van zich laten horen. Andere bedrijven zeggen dat ze op verzoek van Zeker & Mobiel riolen ontstopten en vervolgens niet betaald kregen.

Ledenlijst

Zeker & Mobiel komt niet voor in de ledenlijst van de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) in Zoetermeer. Als het aan deze organisatie ligt, is het binnenkort gedaan met malafide rioolontstoppers. De vereniging werkt momenteel namelijk aan een aparte bedrijfsgroep voor rioleringsdeskundigen. De VNI noemt dat een nog wat moeilijke sector. Bedrijven die zich willen aansluiten zijn twee jaar aspirant-lid. In die periode worden onder meer hun papieren onderzocht. Tegelijk betalen ze een voorschot vanaf 810 gulden. Dat wordt gebruikt om eventuele geschillen met klanten te vereffenen. De contributie voor het reguliere lidmaatschap hangt af van de bedrijfsgrootte.

Reageer op dit artikel