nieuws

Luchtmacht helpt Openluchtmuseum

bouwbreed Premium

Om de beweegbare arm voor een nieuwe attractie voor het Openluchtmuseum op de plaats van bestemming af te leveren, is gisteren een Chinook-helikopter van de luchtmacht gebruikt.

De zwaartransporthelikopter, waarvan oudere versies al in de Vietnamoorlog werden ingezet, had geen moeite met de staalconstructie waarvan het zwaarste onderdeel 9,5 ton in de schaal legde. Hangend uit een luik aan de zijkant van de helikopter dirigeerde de ‘loadmaster’ de vracht naar de plek op het gras van het museumterrein. Alleen het grootste deel, de onderwagen, kwam net naast de houten stoppingen op het gras terecht. Dat leverde verder geen problemen op. De uit zeven delen bestaande arm moet straks een platform met 170 mensen door een opvallend groenkoperen ei op het museumterrein gaan manoeuvreren. De constructie is gebouwd door kraanbouwbedrijf Bailey in Nieuw Lekkerland, dat onder andere ook het schuifdak van de Amsterdam Arena bouwde. Hydraudyne Systems levert de hydraulische besturing van de constructie. Gemonteerd op rails kan de constructie straks elf meter heen en weer rijden door het eivormige paviljoen, terwijl het platform zeven en halve meter de lucht in kan en 355 graden kan draaien. Speciale accumulatoren zorgen ervoor dat de constructie ook wanneer de stroom uitvalt weer altijd terugkomt in zijn uitgangspositie. Zo kunnen bezoekers de attractie altijd veilig verlaten.

Op pagina 9: Luchttransport geslaagde pr-truc.

Reageer op dit artikel