nieuws

Leerling-bouwvakkers gaan helpen bij wederopbouw Frankrijk

bouwbreed

Leerling-metselaars en leerling-dakdekkers die nu nog op de Franse technische scholen zitten, gaan meehelpen aan de wederopbouw.

De werkzaamheden na de twee stormrampen, die eind december in Frankrijk voor miljarden guldens schade hebben gezorgd, zullen nog zeker maanden reparatiewerk vergen. Dat heeft de Franse Federatie van Bouwondernemingen (FFB) bekendgemaakt. In de komende dagen tekent voorzitter Sionneau een overeenkomst met minister van Onderwijs Allegre. Het is de bedoeling dat de scholieren in het kader van hun stage mee gaan helpen bij de wederopbouw. Volgens de voorzitter van de bond van bouwondernemers is die hulp noodzakelijk. “We hebben gewoon te weinig personeel.” Zo’n tachtig procent van de meest noodzakelijk reparaties is nu uitgevoerd. “Maar we hebben zeker nog voor een jaar werk om alle huizen en gebouwen weer tiptop in orde te krijgen. Dat is te lang. De bouwbedrijven nemen al het personeel aan dat ze kunnen vinden. De jongeren kunnen hun stage nu op een fantastische manier invullen, door te helpen bij mensen, die echt in nood zitten”, aldus Sionneau. Het ministerie van Onderwijs, dat al jaren klaagt over de slechte aansluiting tussen het beroepsonderwijs en de dagelijkse praktijk is bijzonder blij met het initiatief. “Op die manier kunnen we de kloof op een goede wijze dichten”, aldus een woordvoerder. “Nood breekt nu eenmaal wetten. Na afloop bekijken we of dit experiment is geslaagd.” De FFB is ook in onderhandeling met het ministerie van Sociale Zaken. Sionneau wil gedaan krijgen, dat de overuren die vooral de dakwerkers de komende maanden nog zullen maken, niet binnen het kader van de wet op de 35-urige werkweek zullen vallen. Die wet wordt op 1 februari officieel van kracht voor bedrijven met minstens twintig werknemers. In bedrijven waar de wet van toepassing is, zou ieder gewerkt uur na de eerste 35 uur als overuur worden aangemerkt. Daardoor zouden de reparaties extra duur worden voor mensen of bedrijven, die toch al tegen hoge kosten aankijken. Volgens Sionneau is er op het ministerie met een willig oor geluisterd.

Reageer op dit artikel