nieuws

Isoleren met schapenwol voorbeeld ‘nieuw bouwen’

bouwbreed Premium

Duurzaam en gezond bouwen, maar ook informatie- en communicatietechnologie (ICT), kostenbewaking en strenge regelgeving leiden tot ‘het nieuwe bouwen’. Dat is het thema van de veertigste Bouwvakbeurs. Op de beurs zijn verschillende aspecten van ‘het nieuwe bouwen’ terug te vinden. Voorbeelden zijn schapenwol als isolatie en de houthandel op Internet.

Een deel van de Bouwvakbeurs is gereserveerd voor producten en diensten die zijn gekeurd door Viba Expo, het ‘werkbureau’ van de Vereniging Integrale Bio-ecologische Architectuur in ‘s-Hertogenbosch. “De toets is verschrikkelijk streng”, aldus een woordvoerder. “Ook grote leveranciers en fabrikanten zoals Lafarge, Isover, Brander en Sigma laten bepaalde producten in bepaalde toepassingen testen. De markt merkt dat onze beoordeling aan de hand van het Twin-model zuiver en duidelijk is.” Het logo van de Viba mag alleen voor gekeurde producten en diensten worden gebruikt, tegen betaling. De toetsing volgens de methode van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) in Bussum leidt tot een indeling in de duurzaamheidsklassen 1A, 1B, 1C of 2 tot en met 7. Het aspect gezondheid krijgt een afzonderlijke beoordeling. Een materiaal dat op het moment getoetst wordt is schapenwol. Het isoleert niet alleen, maar verbetert ook de kwaliteit van het binnenmilieu in gebouwen. Sinds anderhalve maand bewerkt Wouter Kroon van Kortleve BV de Nederlandse markt met Doscha Wolle van Fritz Doppelmayer uit Kempten in Duitsland. Als voormalig manueel therapeut is hij overtuigd van de positieve eigenschappen van schapenwol. Hij verwacht, dat zijn argumenten op zullen wegen tegen het feit dat schapenwol ongeveer drie maal zo duur is als steenwol of glaswol. “De kosten van mechanische ventilatie kun je ervan aftrekken, want die is niet meer nodig. De isolatiewaarde van schapenwol blijft altijd bestaan, zelfs als het materiaal nat wordt. De aangetoonde levensduur is tachtig jaar. De vezels breken niet, dus het laat zich prettig verwerken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aminozuren in de wol de neiging hebben kwalijke gassen te binden. Het verbetert dus ook het binnenklimaat in woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen”, aldus Kroon.

Houtbeurs

Een heel ander aspect van ‘het nieuwe bouwen’ is het gebruik van Internet. Ted Wiegman uit Lisse is begonnen met de website www.houtbeurs.nl ‘de poort naar hout en plaat’, oftewel ‘de houtsector vertaald naar Internet’. Hij doet dat vanuit de filosofie, dat er nieuwe ‘communities’ in de bouw zullen ontstaan. “Elke ‘community’ heeft zijn eigen gemeenschappelijke informatiestroom. Op de houtbeurs zijn nu al 62 bedrijven geabonneerd. Vragen is gratis, maar aanbieden, adverteren of het inrichten van een homepage kosten geld. In mei start een Engelse en in september een Duitse versie van de website.

Reageer op dit artikel