nieuws

Invallers

bouwbreed

De kranten staan er bol van: het onderwijs kan geen personeel vinden om de klassen te bemannen. Dus zou je verwachten dat elk aanbod uit de beroepssector met beide handen wordt aangegrepen. Niets is minder waar.

In een poging de nood te helpen lenigen, heb ik mij als invaller of gastdocent aangeboden. Het aanbod voorziet in twee behoeften. Ten eerste levert het een bescheiden bijdrage aan het vullen van een gat in het rooster, en ten tweede vind ik het simpelweg leuk mijn kennis en praktische ervaring over te dragen. Om het geld hoef ik het niet te doen; de padagogische bezoldiging zal aanzienlijk lager zijn dan mijn dagelijkse gage. Ik sta mijn mannetje in de bouwbranche, ben breed georiënteerd en heb weinig moeite met gestructureerde presentatie. Naar mijn mening is een ideale invulling voor een schreeuwend lerarentekort. Ik heb driemaal naar het Utrechts MBO gebeld, echter de directie was te druk en had geen tijd mij te woord te staan. Bij de vakcoördinator in Deventer ging het een stuk beter; men was zeer geïnteresseerd om mij in te zetten in een bepaald project dat het komende schooljaar van start zou gaan. Desgevraagd faxte ik mijn c.v. met een sollicitatiebriefje. Het zoveelste programma op mijn autoradio met geëmmer over tekorten in het onderwijs herinnerde mij eraan dat ik hierop niet eens een antwoord- of een bedankbriefje heb ontvangen. Wat nou een schreeuwend tekort!

Moeten wij als invallers ons opdringen of smeken of wij alstublieft de onderwijsproblemen mogen oplossen? Wellicht een kwestie van prioriteiten die ik waarschijnlijk nooit zal begrijpen.

Reageer op dit artikel