nieuws

Hyperport laat ‘oubollig’ Atomium in de steek

bouwbreed Premium

Het Amerikaanse bedrijf Hyperport International heeft zijn plannen met het Atomium in Brussel afgeblazen. Bij het vervallen bouwwerk in de Belgische hoofdstad zou een recreatiepark worden aangelegd rond het thema multimedia.

Er was sprake van een voorlopige overeenkomst tussen de Brusselse VZW Atomium en Hyperport om de publiekstrekker van de Wereldtentoonstelling 1958 grondig te renoveren. Hyperport, gevestigd in Minneapolis, zegt de overeenkomst te hebben moeten opzeggen, omdat het door een interne herstructurering niet meer in staat is zich te houden aan de overeengekomen voorwaarden en termijnen. Eerder had het Amerikaanse bedrijf laten weten daarvoor een investering van circa 180 miljoen dollar te willen doen. Hyperport International wilde in en rond het Atomium demonstratieprojecten opzetten op het gebied van nieuwe technologieën, leren op afstand, virtuele musea en congressen, zoals het bedrijf dat ook in de Verenigde Staten al op verschillende plaatsen heeft gedaan.

IJskast

Het afhaken van de Amerikaanse kandidaat-investeerder betekent een lelijke streep door de rekening van de VZW Atomium en de stad Brussel. Het was destijds de bedoeling het gevaarte na de Wereldtentoonstelling af te breken, maar omdat de toeristen uit alle delen van de wereld bleven toestromen, werden de sloopplannen in de ijskast gezet. Door geldgebrek en onderling geruzie verzuimde de stad echter het Atomium behoorlijk te onderhouden. Om te verhinderen dat de metalen constructie nog verder wordt aangetast door roest en de stabiliteit wordt bedreigd, hebben de gemeente Brussel en de federale regering een akkoord gesloten over uitvoering van de meest noodzakelijke onderhoudswerken. Dit kost twee miljoen gulden. Maar daarmee is het Atomium nog niet definitief gered. Zo moet bijvoorbeeld de bekleding van de enorme bollen totaal worden vernieuwd. Ook van binnen is het Atomium oubollig en niet meer van deze tijd, zodat de betrokken VZW Atomium en de gemeente Brussel naarstig op zoek zijn naar nieuwe investeerders.

Reageer op dit artikel