nieuws

‘Houtarts’ laat insecten stikken

bouwbreed

Van Lierop Impregneerbedrijven BV, ook bekend onder de geregistreerde naam De Houtarts, heeft in samenwerking met het bedrijf Ruvoma/Verhart BV een methode ontwikkeld om houtaantastende insecten in antieke voorwerpen te bestrijden.

De methode, die is gepatenteerd, is gebaseerd op het terugdringen van de zuurstofconcentratie van de lucht tot beneden een procent. Als dat gedurende een bepaalde tijd gebeurt, kunnen de houtaantastende insecten niet meer ademen en zullen stikken.

Museale voorwerpen, antiek meubilair en kerkinterieurstukken als beelden, altaarstukken en kerkorgels zijn dikwijls geheel of gedeeltelijk voorzien van een lak- of verflaag en dat belemmert de indringing van vloeistoffen. Bij andere methoden als warme lucht kan de oude beenderlijm smelten en bij vriezen kan condensatie voorkomen na ontdooien. De toepassing van een levensgevaarlijk gas als methylbromide is bij niet-transportabele zaken onmogelijk. De nieuwe methode, Pure O2 Poor, voldoet volgens de bedenkers wel.

Van Lierop Impregneerbedrijven heeft sinds een half jaar een vestiging in Assen. Het bedrijf had al vestigingen in Alphen aan den Rijn, Liempde, Heerhugowaard en Echt.

Van Lierop Impregneerbedrijven BV, Assen, telefoon (0592) 359172.

Standnummer 526.

Reageer op dit artikel