nieuws

‘Hopeloze’ Engelse buurten slopen, niet renoveren

bouwbreed Premium

londen – Het is zinloos honderden miljoenen te steken in de renovatie van notoire achterbuurten in voormalige Engelse industriesteden. De aantrekkingskracht van zulke buurten voor zowel nieuwe bewoners als het bedrijfsleven zal altijd minimaal blijven vanwege de slechte reputatie, verkeerde infrastructuur en omliggende problemen.

Het is veel beter dergelijke woonwijken af te schrijven, volledig met de grond gelijk te maken en de locatie een heel nieuwe bestemming en herinrichting te geven met veel meer ruimte voor winkels, kantoren en bedrijven. De woonwijk zou dan in een geschikter deel van de regio kunnen herrijzen.

In een spraakmakende studie van het Centrum voor Regionale Ontwikkeling en Sociaal Onderzoek is de harde conclusie dat een aantal ‘hopeloze’ achterbuurten maar beter kan worden opgegeven. De overheid zou veel geld en energie besparen door op andere locaties geschikte woonwijken te bouwen die wel voldoen aan de vraag van de markt, zo betoogt de opsteller van het rapport, professor I. Cole.

Cole vindt dat veel oude woonwijken in het noorden van Engeland hun oorspronkelijke functie hebben verloren als goedkope behuizing voor arbeiders in de kolen-, staal- of scheepsbouwindustrie. Bijna al deze industrieen zijn ingrijpend gesaneerd of volledig verdwenen.

Volgens een Britse regeringswoordvoerder gaat het rapport ver, maar sluit het wel aan op bepaalde ideeen van de Labour-regering. Die steekt veel geld in het ‘revitaliseren’ van oude stadscentra.

De conservatieve oppositie noemt het onaanvaardbaar bepaalde wijken zo op te geven.

Reageer op dit artikel