nieuws

Hamsters 500 hectare toebedacht

bouwbreed

De Europese hamster geniet in Limburg een hoge bescherming. Dit blijkt uit de recente beslissing van GS om in Midden en Zuid-Limburg in totaal vijfhonderd hectare ‘Hamsterkernleefgebied’, voornamelijk landbouwgrond, aan te wijzen.

Voor deze kernleefgebieden geldt een strikte planologische bescherming. “Wijziging van de functie is alleen mogelijk bij een zwaarwegend maatschappelijk belang én als er geen alternatieven beschikbaar zijn”, zegt woordvoerder L. Heijkers van de hoofdgroep Ruimte, Groen en verkeer van de provincie Limburg. Bescherming en beheer worden geregeld door het sluiten van overeenkomsten met agrariërs. De aangewezen terreinen, van zo’n 40 tot 60 hectare elk, liggen in Wittem, Koningsbosch, Heer-Maastricht, Nuth, Posterholt-Vlodrop, Amby- Maastricht, Munstergeleen-Puth, Linne, Sibbe-Margraten en Sittard. Heerlen ontbreekt op de lijst. Toch heeft recent de Raad van State besloten dat voorlopig, ter bescherming van de hamster, niet begonnen mag worden met de bouw van twee bedrijven op het grensoverschrijdend industrieterrein Avantis Heerlen-Aken. Wethouder Houben van economie van de gemeente Heerlen kan de hamster daarom wel schieten: “Het is niet mijn favoriete diersoort.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels