nieuws

Grondwater teistert Olympisch Stadion

bouwbreed

Op korte termijn is geen oplossing voor de lekkages in de parkeergarage onder het Olympisch Stadion te verwachten. Bouwer Strukton spreekt van een ‘samenloop van factoren’ als het gaat om de oorzaak van het probleem.

De parkeervoorziening in het stadion, eigendom van SFB Vastgoed, is door de wateroverlast nog geen moment in gebruik geweest. De eigenaar spreekt hierdoor van een miljoenenschade. Er wordt naarstig gezocht naar een adequate oplossing voor de lekkages in de garage onder het gerenoveerde Olympisch Stadion. Eind van de zomer werden in deze voorziening, waarin ruimte is voor achthonderd auto’s, natte plekken geconstateerd. Aanvankelijk werd gedacht aan slechte stukken in het beton. Nader onderzoek maakte duidelijk dat een te hoge waterdruk de lekkages veroorzaakt. “Er is daar sprake van een waterdruk van drie meter die het water langs de kolommen omhoog stuwt”, zegt een woordvoerder van Strukton. Er is een viertal afsluiters geplaatst voor de bemaling. Maar de garage kan niet worden gebruikt. Een flinke strop voor eigenaar SFB Vastgoed die een deel van de garage aan de huurders van de bedrijfsruimte in het stadion verhuurd. Op de vraag of hier nu sprake is van onderschatting van de druk van het grondwater, of dat er simpelweg een berekeningsfout is gemaakt, blijft de hoofdaannemer het antwoord schuldig. “Er is sprake van een samenloop van factoren. Zo kan het een gevolg zijn van de gebouwde constructie. Het blijft natuurlijk altijd mensenwerk. Onze prioriteit ligt nu bij het zoeken van een passende oplossing.” Hiervoor werkt Strukton aan drie scenario’s. “Eén daarvan valt in ieder geval af. Dat is het scenario van een constante bemaling. Voor alleen al de bebouwing in de omgeving is dat ongewenst.”

Vloerplaat

De andere twee oplossingen zouden zijn: het eruit slopen van de huidige vloer en een nieuwe aanbrengen of over de huidige vloer een twintig centimeter dikke nieuwe vloerplaat leggen. “Uiteindelijk zal het denken wij een van deze maatregelen worden”, verklaart de woordvoerder. En dan zal het zwarte-pietenspel over de kosten beginnen. Een ingewijde verwacht dat dit spel uiteindelijk leidt tot een gang naar de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven.

Op pagina 9: Het zit het Olympisch Stadion niet mee.

Reageer op dit artikel