nieuws

Frankrijk dwingt gemeenten tot bouw woningwetwoningen

bouwbreed

De rijke steden van de provincie Hauts-de-Seine (ten westen van Parijs) moeten van de Franse regering met grote spoed woningwetwoningen gaan bouwen. Vooral Neuilly (het Wassenaar van Frankrijk) lapt de bestaande regels aan de laars.

Volgens de wet op de woningbouw moet iedere plaats in de Parijse regio minimaal 20 procent sociale woningbouw plegen. Neuilly komt tot 2,65 procent. De regering wil dat de habitat gevarieerder wordt ingevuld. Vooral ten noorden van Parijs zijn in de jaren zestig massaal woningwetflats gebouwd. Dat leidde tot een ongekende concentratie, met alle sociale gevolgen van dien. Opeenvolgende Franse regeringen hebben sinds de 1988 geprobeerd de woningwetwoningen beter te spreiden. In de welvarende provincie Hauts-de-Seine, waar plaatsen als Villeneuve-la- Garenne, Bagneux, Chatenay-Malabry en Nanterre soms tot 80 procent van het woningpark met zogeheten HLM’s hebben volgebouwd, bleven de allerrijkste steden achter. Neuilly, Vaucresson, Ville-d’Avray en ook hoofdstad Boulogne-Billancourt weigerden aan de wet te voldoen. Ze betaalden liever een boete aan de landelijke organisatie van sociale woningbouw. Die loopt op tot 350 gulden per jaar voor iedere sociale woning die ontbreekt.

Grondprijs

Nu gaat de Franse regering de gemeenten met hardere maatregelen dwingen, bijvoorbeeld door de prefect (vergelijkbaar met de Nederlandse commissaris van de koningin) stelselmatig opdracht te geven nieuwbouwprojecten in de vrije sector af te laten keuren. “Het probleem is de grondprijs”, zegt burgemeester Nicolas Sarkozy van Neuilly. “Om 115 woningwetwoningen te kunnen bouwen hebben we laatst 30 miljoen gulden moeten betalen voor de grond.

Reageer op dit artikel