nieuws

Duitsland bestrijdt metselaarseczeem

bouwbreed

Cement met een chromaatgehalte kleiner dan 2 ppm vermindert het ziekteverzuim onder metselaars. Dat concludeert de Kommission Arbeitsschutz und Normung (KAN) in het Duitse Sankt Augustin.

In Duitsland mogen fabrikanten die verpakt cement leveren vanaf dit jaar uitsluitend zakken chromaatarm cement aanbieden. Op de zak moet de specificatie ‘chromaatarm’ zijn gedrukt. Nederland kent deze regeling niet. Volgens cementindustrie ENCI regelt het Veiligheidsblad Gebruik Cement afdoende de toepassing van dit materiaal. Op de zak staat een Andreaskruis. Dat geeft aan dat cement irriterend kan werken in specie. Bouwvakkers kunnen van een hoog chromaatgehalte het zogeheten metselaarseczeem krijgen, een chronische huidaandoening. De KAN wil deze huidziekte bestrijden door een lager chromaatgehalte voor te schrijven in de standaardnormen voor cement. De Europese richtlijn voor bouwproducten gaat vooralsnog niet in op het metselaarseczeem. Duitsland bracht inmiddels bij de CEN een discussienota in. Volgens dit voorstel moet chromaatarm cement worden ondergebracht in de categorie ‘speciale cementsoorten’. Alleen cement dat minder dan 2 ppm chromaat bevat, mag chromaatarm heten.

Reageer op dit artikel