nieuws

Duitsers rekenen op tienduizenden ontslagen

bouwbreed

bonn – Duitsland start het nieuwe jaar tussen hoop en vrees. De bouwers in het westen rekenen voorzichtig op meer opdrachten. In de nieuwe deelstaten daarentegen heerst kommer en kwel, omdat de bouwwoede van begin jaren negentig over zijn hoogtepunt heen is.

In de sector heerst onzekerheid over de concrete uitwerking van de ingrijpende belastinghervormingen van de regering Schroder. Een brok onrust komt bovendien voort uit de affaire Philipp Holzmann, die het hele cao-stelsel dreigt te veranderen in een bouwval.

Directeur Karl Robl van het Zentralverband des Deutschen Baugewerbes verwacht dit jaar voor het westen van het land 2 procent meer bouwinvesteringen. “In Oost-Duitsland zien we echter een daling van 2,5 procent zodat de sector over de hele linie eind 2000 uit zal komen op een groei van 1 procent.”

Vooral de middelgrote bedrijven echter snakken volgens Robl naar lucht. Ondanks de aantrekkende conjunctuur zullen ze echter nauwelijks op adem komen. “De winstmarges in de pure bouw liggen inmiddels op 0,2 procent. Sinds 1995 hebben we te maken met teruglopende prijzen. Ruwbouwprestaties in de woningbouw leveren 5,4 procent minder op dan vijf jaar geleden. De prijzen voor bedrijfsgebouwen zijn met anderhalf procent afgenomen. De wegenbouw heeft een daling geincasseerd van 5,7 procent”.

Rake klappen

Deutsches Baugewerbe stelt vast dat ruim 40 procent van de bouwbedrijven nog over een eigen kapitaal van 10 procent beschikt. Slechts 12,7 procent van de bedrijven mag zich met een eigen kapitaal van ruim 30 procent financieel solide noemen.

Vooral in en om Berlijn zullen dit jaar rake klappen vallen. Het oosten wordt het zwaarst getroffen door de scherp afnemende investeringen van de overheid en snakt naar projecten als het aanleggen van de magneetzweefbaan en het nieuwe vliegveld van Berlijn. In de hoofdstad zullen naar schatting van de bouwbond Berlijn-Brandenburg dit jaar de bouwinvesteringen met andermaal 9 procent afnemen tot een waarde van 8,5 miljard gulden. Van de zestigduizend bouwvakkers die in 1995 in Berlijn aan de slag waren, resteren er nog krap 36.000.

Deutsches Baugewerbe voorziet dat de bouwbedrijven in Duitsland dit jaar zo’n veertigduizend van de 790.000 bouwvakkers de laan zullen uitsturen.

Reageer op dit artikel