nieuws

Donkere wolken boven de Heizelvlakte

bouwbreed

De kans dat het Atomium in Brussel om veiligheidsredenen wordt gesloten, neemt toe. De trekpleister van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958 en sedertdien nationaal monument – waarmee zelfs kroonprins Filip in het buitenland loopt te pronken – nadert volgens de bouwinspectie de ‘levensgevaarlijke fase’. Dan is sluiting onvermijdelijk.

Voorzitter Thielemans van de Vereniging Atomium, die het gebouw namens de stad Brussel beheert, is nog pessimistischer. Het Amerikaanse bedrijf Hyperport had grootse plannen met het Atomium en en beloofde het totaal te renoveren. Nu dit bedrijf eerder deze week heeft afgehaakt, ziet Thielemans de toekomst zeer somber in: “Er is nu inderdaad reeds een veiligheidsprobleem. Als er niets gebeurt, moeten we het Atomium binnen afzienbare tijd misschien wel afbreken.” De twee miljoen gulden die de nationale en hoofdstedelijke overheid heeft vrijgemaakt, zijn hoogstens goed voor wat lapwerk aan de binnenbekleding van de reusachtige bollen en de verlichting. Er is volgens experts minstens 50 tot 60 miljoen gulden nodig om een halt te kunnen toeroepen aan de oprukkende roest en de talrijke lekkages. De dichtingsringen tussen de bollen en kokers lekken, de aanhechtingspunten van de aluminium buitenbekleding zien bruin van de roest, kortom totale verloedering dreigt. Als de noodtrap die er gevaarlijk bij ligt, ooit moet worden gebruikt, gebeuren er ongelukken. Bij harde wind of storm zijn er al stukken plaat naar beneden gevallen. Daar hadden doden bij kunnen vallen. Thielemans: “Ik hield mijn hart al vast tijdens de recente stormen. Ik mag er niet aan denken als er iets gebeurt tijdens het WK Voetbal Euro 2000 met al dat volk hier op de Heizel. Dat wordt een ramp.”

Monument

De zoektocht van de gemeente Brussel naar particuliere investeerders die bereid zijn het Atomium te redden, heeft tot nu toe niets opgeleverd. Zelf wacht de stad Brussel óók af. Niet alleen omdat de stad maar krap bij kas is, ze wil dat eerst de federale overheid met geld over de brug komt. Thielemans: “Het Atomium is niet voor niets een nationaal monument. Kijk maar naar kroonprins Filip. Toen hij onlangs op handelsmissie was naar het buitenland droeg hij een speciale das met daarop, jawel, het Atomium.” Maar de federale overheid kijkt intussen de kat uit de boom. Volgens een regeringswoordvoerder valt het Atomium onder de bevoegdheid van het Brusselse gewest, ook financieel gezien. Daar moet een initiatief worden genomen, zo luidt het standpunt aan federale zijde.

Prijsvraag

Er zijn intussen wel projectontwikkelaars opgedoken die iets zien in het Atomium, of beter gezegd: in de afbraak ervan. Ze zijn bereid er iets ‘eigentijds’ voor in de plaats te zetten. Daarvoor zou een internationale prijsvraag moeten worden uitgeschreven, zo zegt een ambtenaar van stedenbouw in Brussel. Het publiek in België en zeker in Brussel is vóór het behoud van het Atomium. Dat blijkt uit reacties in de media. Die zijn ook ongerust omdat de Brusselse overheid de afgelopen drie decennia tal van mooie gebouwen in de stad bewust heeft laten wegrotten om ze slooprijp te maken in ruil voor lelijke nieuwbouwkantoren.

Reageer op dit artikel