nieuws

Delft moet het doen met het beetje dat het heeft Prinsenstad alles behalve een vetpot voor bouwers

bouwbreed Premium

Met circa 95.000 inwoners mag Delft zich een oase van rust noemen in de drukke Randstad. Rust met betrekking tot het bouwbeleid dan, want op dat gebied staat de gemeente niet echt vooraan.

“De reden hiervoor is vrij eenvoudig: we hebben geen plek om uit te breiden”, vertelt H. van Leeuwen van de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente.

“We zijn helemaal volgebouwd en alle ruimte is benut. Dat levert nog al eens problemen op in de politieke sfeer. Want als de gemeenteraad beslist dat de werkgelegenheid in Delft moet groeien, dan botst dat met het feit dat daar simpelweg geen ruimte voor is.” Veel Delftenaren werken dan ook in Zoetermeer of in Pijnacker, waar een aantal bedrijven de afgelopen tijd naar toe is verhuisd vanwege de zeer beperkte groeimogelijkheden in Delft.

“Het enige dat we nu hebben is Delft Techpark, een klein ontwikkelingsgebied voor kennisintensieve bedrijven. De gemeente heeft wel een groter gebied op het oog op het TU-terrein. De vraag is alleen of en wanneer dat vrijkomt.”

Ook wat wonen betreft is het voor bouwbedrijven geen vetpot in Delft. “Er gebeurt vrij weinig. We hebben geen Vinex en als er sprake is van binnenstedelijke herstructurering, gaat het om projecten van maximaal zeventig woningen.”

Als het gaat om infrastructurele ontwikkelingen staat er in Delft wel veel op het spel. “Iedereen weet van de situatie omtrent A4/Midden-Delfland. Het doortrekken van de A4 door het stiltegebied zou voor ons een opluchting zijn wat de enorme verkeersdrukte op de A13 betreft. Maar ook dat laat allemaal op zich wachten. En dan hebben we de Spoortunnel nog. Die moet worden verdubbeld en gaat als alles een beetje meezit ondergronds lopen. Maar ook dat zie ik de komende tien jaar nog niet gebeuren, vanwege de gefaseerde aanpak die men voorstaat.”

Reageer op dit artikel