nieuws

Daklozen VS krijgen weer huis

bouwbreed Premium

Washington stelt 900 miljoen dollar (1,95 miljard gulden) extra beschikbaar voor het programma ‘Dak voor Daklozen’. De hoop is hiermee minstens 245.000 Amerikanen te bereiken die op straat of in de zogeheten sociale opvangcentra leven.

Voor de bouw van nieuwe of renovatie van bestaande sociale woningen is 750 miljoen dollar uitgetrokken. De rest is bestemd voor begeleidende sociale programma’s. Uit onderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting blijkt dat voor 60 procent van de daklozen een dak boven het hoofd en werk het einde betekent van hun positie aan de zelfkant van de samenleving. Voor degenen die kunnen terugkeren in een gezins- of familieverband is dat zelfs 76 procent.

Grootste probleem

“Het grootste probleem voor daklozen die willen terugkeren in de maatschappij is het vinden van betaalbare huisvesting”, zei minister voor Huisvesting Andrew Cuomo. Daarom heeft de regering de afgelopen vijf jaar 5 miljard dollar (10,9 miljard gulden) gestopt in programma’s die daklozen weer onderdak moeten brengen.

Extra

De 900 miljoen die Clinton bekendmaakte, is extra bovenop het bedrag dat al in de begroting voor het lopende jaar (van oktober 1999 tot en met september 2000) was gereserveerd. Het geld wordt verdeeld over de vijftig staten naar gelang hun behoeften. Daarnaast wordt ook overleg gevoerd met sociale organisaties over begeleidende programma’s en met bedrijven over de mogelijkheden voor de soms langdurig werklozen om weer werk te vinden.

Belangstelling

De kern van het programma blijft de bouw of renovatie van sociale woningen. Daarvoor bestaat grote belangstelling onder aannemers, omdat deelname aan zulke programma’s vaak het pad effent tot andere (grote) projecten waarbij de overheid direct of indirect betrokken is.

Reageer op dit artikel