nieuws

CNV wil afspraken over veiligheid in bestek

bouwbreed

Afspraken over arbeidsomstandigheden en veiligheid en te treffen voorzieningen bij vorstverlet zouden in het bestek van bouwwerken moeten worden opgenomen. Dat bepleit voorzitter Freek van der Meulen van de Hout- en Bouwbond CNV.

Van der Meulen geeft als voorbeeld dat in het bestek moet staan dat bij bouwwerkzaamheden materialen taboe zijn die schadelijk zijn voor de gezondheid van de bouwvakker. Vastlegging van dergelijke maatregelen in het bestek zou het imago van de bouwsector alleen maar ten goede komen. “Werkgevers en werknemers zijn al jaren bezig het imago van de bedrijfstak te verbeteren. Maar één ernstig ongeluk en je bent weer terug bij af.”

Korte termijn

“Bouwers beconcurreren elkaar op basis van de prijs. Ze denken alleen maar aan de korte termijn en willen per se die opdracht binnenslepen. Het werk moet vervolgens zo snel mogelijk klaar. Dat komt de kwaliteit van het bouwwerk, de veiligheid en arbeidsomstandigheden niet ten goede en uiteindelijk zijn dergelijke praktijken slecht voor de beeldvorming van de gehele bedrijfstak”, aldus Van der Meulen. Want een aantrekkelijke bedrijfstak moet een goed product leveren, goede scholing bieden en de arbeidsomstandigheden moeten niet te wensen overlaten.

Aftroeven

Volgens Van der Meulen is er op deze gebieden de afgelopen jaren al veel bereikt, maar de vertaling naar de praktijk kan nog veel beter. De maatschappelijke waardering voor de bouwvakker en de bouwsector als belangrijke werkgever is volgens hem nog te gering. Dat bemoeilijkt het aantrekken van nieuw personeel. “Het binnenhalen van opdrachten moeten we een beetje uit de concurrentiesfeer halen”, meent de vakbondsvoorzitter. Als afspraken over arbeidsomstandigheden en veiligheid in het bestek zijn opgenomen, kunnen bouwers elkaar op dat gebied niet aftroeven. “Als een bouwvakker voor een oliemaatschappij of het ministerie van Defensie werkt, zijn alle regels voor iedereen duidelijk. Maar in de burgerbouw ligt dat heel anders”, aldus Van der Meulen, wiens bond dit jaar het eeuwfeest viert.

Gezamenlijk

Bouwers, opdrachtgevers en architecten zouden het gezamenlijk eens moeten zijn over de op te nemen voorwaarden in het bestek. Mochten de bouwkosten hierdoor hoger uitvallen, dan moet dat op de koop toe worden genomen, meent de CNV-vakbondsman.

Op pagina 5: Jarige Hout- en Bouwbond CNV eert bestrijders armoede.

Reageer op dit artikel