nieuws

Buitenlandcontract voor baggeraars stapje verder

bouwbreed

woerden – Op het pad van de onderhandelingen over het buitenlandcontract voor baggeraars is voorzichtig een aantal stapjes vooruit gezet. Probleem blijft wie veranderingen in de verlofregeling gaat betalen.

De betrokken vakbonden blijven werken naar een 1 op 1 verlof, dat wil zeggen zes weken op en zes weken af. Nu is dat nog acht weken op en vier weken af, waarbij ook de reistijd nog in die vier weken valt.

“Dat is een belangrijk punt bij de achterban”, weet Pieter Bouwels, onderhandelaar voor de Bouw- en Houtbond FNV. “Vooral bij jongeren heersen andere opvattingen over werken en vrije tijd”, vervolgt hij. “Daarom hebben wij tegen de werkgevers gezegd dat als zij de bedrijfstak aantrekkelijk willen maken voor jongeren in een maritieme functie, je toe moet naar een een op een situatie voor verloven. Jongeren zijn daar op zich wel gevoelig voor.”

Ook in zijn visie zal een dergelijke regeling niet in een keer worden ingevoerd. Hij denkt meer aan een gefaseerde invoering in een tot twee jaar. “Daarbij zullen we ook moeten kijken wie dat gaat betalen”, laat Bouwels weten.

Een bijkomend probleem vormt het belastingregime. Baggeraars die in het buitenland werken, doen dat op basis van het werklandbeginsel.

Dit houdt in dat belasting wordt betaald in het buitenland. Dat betekent dan wel dat deze baggeraars geen gebruik kunnen maken van Nederlandse belastingfaciliteiten, waarvan de hypotheekrenteaftrek wel de belangrijkste is.

Reageer op dit artikel