nieuws

‘Bouwmagnaat geldschieter van Kohl’

bouwbreed Premium

berlijn – De Munchener bouwmagnaat Josef Schorghuber gold voor oud-kanselier Helmut Kohl als een van de belangrijke geldschieters om zijn geheime partij-conto te vullen.

Volgens het weekblad Focus zeggen medewerkers van de in 1995 overleden miljardair dat Schorghuber nooit begrepen heeft waarom zijn royale giften niet in de openbare donatielijsten voorkwamen. De Beierse timmermanszoon, die uitgroeide tot bouwmiljardair, zou nimmer bezwaar hebben gemaakt tegen het bekend worden van zijn ondersteunende rol aan het christen-democratische blok CDU/CSU.

Scheuring

Ondanks alle procedures die hem boven het hoofd hangen, weigert oud-kanselier Kohl nog steeds de namen te noemen van zijn ruimhartige geldgevers. Terwijl de waardering van de kiezers met de week verder afneemt, dreigt een scheuring in de partij. Kohl-getrouwen schuiven voorzitter van CDU Noordrijn-Westfalen Jurgen Ruttgers naar voren om partijvoorzitter Wolfgang Schauble af te lossen. Schauble treft het verwijt dat hij Kohl te weinig in bescherming neemt en slechts toeziet dat de kiezersgunst steeds verder afbrokkelt.

Volgens het bureau Infratest zou als afgelopen weekeinde verkiezingen hadden plaatsgevonden, 49 procent van de Duitsers de voorkeur geven aan de huidige kanselier Schroder. Tegenkandidaat Schauble blijft steken bij 31 procent.

Vrije val

In de vrije val die de CDU/CSU doormaakt sinds de reddingsactie van Schroder bij Philipp Holzmann, is de partij in de opiniepeilingen acht procent van de stemmers kwijtgeraakt en krijgt nog steun van 39 procent. Tot datzelfde niveau is de SPD met een winst van zeven procent weer opgekrabbeld. Samen met coalitiegenoot Bundnis/Die Grunen (zeven procent) zit daardoor de rood-groene regering van Schroder weer stevig in het zadel.

De CDU’s in deelstaten Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen hebben te kennen geven de geschonden coryfee Kohl de komende maanden niet in te zetten in de aanloop naar de aanstaande verkiezingen.

Helmut Kohl weigert nog steeds de namen te noemen van zijn geldgevers. Foto: EPA

Reageer op dit artikel