nieuws

Bouwbeleggers incasseren verlies op beurs Stagnatie en neergang deel fondsen steekt schril af tegen gemiddeld forse groei

bouwbreed

den haag – Voor beleggers was het afgelopen jaar een vruchtbare periode. Zo niet voor de speculant die zijn geld uitsluitend in bouwfondsen heeft gestoken. Die was aan het eind van het jaar bijna 7 procent slechter af dan aan het begin.

Natuurlijk hebben niet alle beursgenoteerde bouwbedrijven slecht gepresteerd. Zo heeft Volker Wessels Stevin het afgelopen jaar een keurig resultaat laten zien. Weliswaar behaalde het fonds niet meer de piek die het in 1998 liet zien, maar afgezien van een klein dipje aan begin van het jaar bleef het aandeel netjes op koers.

Ook Koninklijke Boskalis Westminster, de internationale baggeraar, presteerde alleszins behoorlijk. Afgelopen jaar vertoonde de koers een stijging van maar liefst 30 procent.

Onverwacht

Een echte spelbreker was NBM Amstelland. Dat fonds kwam met onverwacht teleurstellende halfjaarcijfers. Het fonds zette een scherp dalende lijn in en sloot het jaar af op het niveau van begin 1996.

Ballast Nedam krijgt ook een zwarte piet. Het aandeel viel eind 1997 al van zijn troon. De koers daalde het afgelopen jaar weliswaar niet zo scherp als in 1998, maar de twee winstwaarschuwingen waartoe het bedrijf zich dit jaar genoodzaakt zag, droegen bij aan een verdere verslechtering van de prijs van het aandeel. Ballast moest het jaar dan ook afsluiten op een niveau dat onder de startkoers van 1996 lag.

Ook de Hollandse Beton Groep komt niet boven de aanvangskoers van januari 1999 uit. Magere resultaten van Duitse dochter Wayss & Freytag zijn daaraan debet.

Meegesleurd

Heijmans, een bedrijf dat onderliggend prima presteert, werd meegesleurd in de malaise en kwam aan het einde van het jaar niet boven de aanvangskoers van 1999 uit.

Uiteraard zijn het niet alleen de tegenvallende winstcijfers van de bouwers die de koersen onder druk zetten. De algehele beurstrend, waarbij vooral institutionele beleggers overstappen van kleine, binnenlandse fondsen naar grote, buitenlandse aandelen heeft de bouwsector parten gespeeld.

Dat het niet alleen de bouwfondsen waren die daaronder lijdden, mag blijken uit de Midkap-index. Die kon er afgelopen jaar net anderhalf procent bijsprokkelen. Terwijl de grote broer, de AEX-index, bijna 25 procent hoger eindigde dan hij in januari was begonnen.

Verdiend

Niet alles in de sector is even treurig gesteld. Wie zijn duiten heeft belegd in Nederlandse vastgoedfondsen, heeft ruim tien procent verdiend in 1999. Dat is een stuk beter dan degene die zijn geld in buitenlandse vastgoedfondsen investeerde. Die moet genoegen nemen met een stijging van 2,5 procent.

Reageer op dit artikel