nieuws

Bouw laconiek over hogere rente Inkomensverwachting belangrijker geacht

bouwbreed

voorburg – De hoogte van de hypotheekrente is weliswaar belangrijk, maar de stijging van de reele inkomens is nog veel belangrijker voor de woningbouw. Behalve de lastenverlichting vanaf 2001 werkt de krapte op de arbeidsmarkt daar ook aan mee.

De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) maakt zich nog niet ongerust voor de effecten van de recente hypotheekrentestijging. Weliswaar heeft de NVB uitgerekend dat er duidelijk effecten optreden in de koopwoningenmarkt als hypotheken duurder worden, maar die negatieve effecten worden meer dan gecompenseerd door de positieve effecten van de inkomensverwachtingen.

“De werkloosheid is nu laag. Bovendien zal de krapte op de arbeidsmarkt zich vertalen in hogere lonen. Dat is gewoon een kwestie vraag en aanbod en een effect dat we begin jaren zeventig ook hebben gezien. De effecten daarvan op de woningmarkt zijn groter dan de huidige stijging van de hypotheekrente”, zegt NVB-directeur N. Rietdijk.

Vijfde keer

Hij reageert hiermee op de aankondiging van de ING-bank dat de hypotheekrente wordt verhoogd met 0,2 en 0,3 procent. Hierdoor komt de rente voor een annuiteitenlening met een rentevaste periode van 10 jaar uit op 6,8 procent. Het is de vijfde keer sinds juni vorig jaar dat de ING Bank de rente verhoogd. Toen bedroeg die 5,2 procent.

De reden voor de renteverhoging is de verhoging van de lange rente donderdag. Het effectief rendement op de tienjarige staatsobligaties steeg zes basispunten en bereikte een niveau van 5,7 procent. Een half jaar geleden schommelde de tienjaarsrente nog rond de 4,5 procent. Deze rente is gestegen, omdat marktpartijen rekening houden met een toenemende inflatie.

Vrees

De vrees daarvoor wordt gevoed door de meevallende economische groei die slechts kan worden gedempt door een renteverhoging door de centrale banken. Afgelopen week nog besloot de Europese Centrale Bank de rente juist niet te verhogen.

De meeste economen verwachten echter dat de ECB dit kwartaal nog wel gedwongen wordt de rente te verhogen. Ook van de Amerikaanse Fed wordt een rentestijging verwacht. Mocht dat gebeuren, dan zijn verdere opwaartse druk op ook de lange rente niet uitgesloten.

Reageer op dit artikel