nieuws

Belgische baggergigant DEC neemt Nederlandse milieuaannemer over

bouwbreed

Milieutechnisch aannemingsbedrijf De Vries & Van de Wiel uit Schagen is overgenomen door de Belgische baggergigant DEC BV, onderdeel van de Deme Groep uit Zwijndrecht bij Antwerpen. De Noord-Hollandse aannemer blijft wel zelfstandig opereren. Alleen de hoofdlijnen van het te voeren beleid worden uitgezet vanuit België.

De directie van De Vries & Van de Wiel is tevreden met de overname omdat deelname aan grote projecten nu mogelijk is. Deme is geen onbekende in de baggerwereld. De Belgische multinational bestaat uit twee dochterondernemingen, namelijk DEC en Dredging International. De Vries & Van de Wiel wordt ondergebracht bij DEC. Deme wil daar alle milieuactiviteiten in onderbrengen. De baggergigant, die de vergelijkbaar is met een onderneming als Boskalis, heeft vestigingen over de hele wereld. Tachtig procent van de omzet – in totaal 1,5 miljard – wordt buiten Europa behaald.

Europese markt

De reden voor Deme om De Vries & Van de Wiel over te nemen is dat het bedrijf zich meer wil gaan richten op de Europese markt. Met de overname van De Vries & Van de Wiel denkt Deme dat te kunnen realiseren. Tot nu toe ontbrak een kantoor in Nederland. De overname heeft geen gevolgen voor het huidige personeel van de Noord-Hollandse aannemer, zo’n tweehonderd in totaal. Directeur A. Roos van De Vries & Van de Wiel denkt zelfs dat er mensen bij moeten. Het personeel reageerde dan ook overwegend positief op de overname, aldus Roos. De directeur is zelf ook tevreden. “Het grote voordeel is dat we nu kunnen meedingen met de grote projecten als de aanleg van de Betuwelijn. Als zelfstandige onderneming vielen we bij dergelijke projecten vaak buiten de boot, omdat we te klein waren.” Volgens Roos zit er al een aantal projecten, waar Deme nu aan werkt, in de pijpleiding.

Ketelmeer

Zo realiseert het Belgische bedrijf een deel van de Betuwelijn en is het bezig met het baggeren van de Maas. Roos zit hierin ook een rol voor De Vries & Van de Wiel. Ook het baggeren van het Ketelmeer is gegund aan Deme. De Vries & Van de Wiel had zich ook ingeschreven voor deze klus, maar liep de order mis. Nu lijkt het Schager bedrijf toch aan de slag te kunnen in het Ketelmeer. De overname is medio maart een feit als de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) haar goedkeuring geeft.

Reageer op dit artikel