nieuws

Asfaltinstallatie langdurig plat Wegenbouw regio Amsterdam komt krap te zitten

bouwbreed

amsterdam – Wegenbouwbedrijven in de Amsterdamse regio zullen hun werkzaamheden dit jaar aanzienlijk beter moeten plannen. Door de brand bij Asfalt Recycling Amsterdam dreigt namelijk onvoldoende capaciteit te ontstaan. “We vrezen dat de asfaltinstallatie een half tot misschien wel een heel jaar uit de roulatie is. Dat is zeker zorgelijk”, zegt assistent-bedrijfsleider R. Bouwman.

Daags na de omvangrijke brand in een van de drie asfaltinstallaties van Asfalt Recycling Amsterdam heeft de doodse stilte op het terrein aan de Aziehavenweg bijna iets dreigends.

De zwartgeblakerde wanden van de toren en het ernaast gelegen gebouwtje zijn de stille getuigen van de brand die zondagmorgen vroeg is ontstaan. De deur van het gebouw staat half open. Roet zit op de muren en het plafond ligt deels op de grond. Ook hier is geen mens te zien.

De ongeveer vijftig medewerkers van het bedrijf, eigendom van Asfaltproduktie Noord-Holland (APNH), genieten nog van hun kerstvakantie. Alleen het hogere kader is vandaag aanwezig. Zij vergaderen in het laboratoriumgebouw aan de overzijde van de installatie. En dat zullen ze een groot deel van de dag nog doen.

Vertegenwoordigers van de verzekeringsmaatschappij zijn al opgetrommeld. De schade loopt volgens een eerste schatting van de betrokkenen in de ‘vele miljoenen guldens’. “Maar”, zegt R. Bouwman met een wrange glimlach op het gezicht, “als het goed is zijn we gedekt.”

Duister

Over de precieze oorzaak van de plotselinge brand tast iedereen nog in het duister. Bouwman werd in de loop van de zondagochtend gewaarschuwd. Toen maakten dikke rookwolken boven het Amsterdamse westelijk havengebied hem al snel duidelijk dat het goed mis was. Bouwman: “De boel is uiteraard beveiligd en vroeg in de morgen is er een melding geweest. Pas om negen uur is iemand gaan kijken. Daar is even tijd overheen gegaan omdat de centrale met vakantie is. Hij dacht: er is toch geen haast bij.”

Isolatiemateriaal

Toen de man ter plaatse kwam woedde de brand bij de acht opslagtanks. “Het waren vooral het isolatiemateriaal en de dakbedekkingen die voor die enorme rookontwikkeling zorgden”, zegt Bouwman.

De brandweer zette zestig man en groot materieel in, waaronder enkele blusboten. In de loop van de middag nam de rookontwikkeling af.

Omdat men niet bij de brandhaarden kon komen, verwachtte de brandweer aanvankelijk dat het blussen wel twee dagen in beslag kon nemen. Dat bleek echter mee te vallen en uiteindelijk was het vuur aan het einde van de zondagmiddag min of meer onder controle.

Al snel deed het gerucht de ronde dat de oorzaak wel eens aan het nieuwe computerbesturingssysteem zou liggen. Asfaltproduktie Noord-Holland had de installatie namelijk net van het nieuwe systeem voorzien. Bouwman: “De millenniumbug, dacht men direct. Maar dat is echt onzin. Aan de apparatuur heeft het niet gelegen.”

De assistent-bedrijfsleider verwacht, wanneer het expertisebureau zijn werk heeft verricht, in de loop van deze week te weten hoe de brand is ontstaan.

Ook moet deze week duidelijk zijn of de installatie kan worden gerepareerd of dat nieuwbouw noodzakelijk is. Wat dat betreft is Bouwman vandaag zorgelijker gestemd dan hij op de dag van de brand was. “Ik had namelijk gisteren nog het idee dat de rookontwikkeling het erger deed uitzien dan het in werkelijkheid was. Het was natuurlijk ook geen echt uitslaande brand met veel vlammen of zo. Maar nu blijkt er toch heel wat kapot te zijn.”

Missen

Asfaltproduktie Noord-Holland heeft in totaal drie installaties staan. Bij elkaar leverde de onderneming vorig jaar bijna een miljoen ton asfalt aan de sector. De door brand verwoestte installatie zelf was goed voor 250.000 ton asfalt.

Een capaciteit die de regio volgens Bouwman dan ook zeker niet kan missen. “Twee centrales zijn gewoon te weinig.” Dat weten volgens Bouwman de wegenbouwbedrijven ook. Hoewel het door de vakantieperiode nog niet storm loopt met telefoontjes, hebben toch al wat bedrijven voorzichtig naar de toestand bij Asfalt Recycling Amsterdam geinformeerd.

Magere maanden

“Gelukkig zijn voor ons januari/februari de wat magere maanden, zodat we tijd hebben om een gedegen stappenplan op te stellen.”

De capaciteitsproblematiek zal de wegenbouwsector dwingen beter te plannen. “Een betere spreiding van het werk geeft ons ook de mogelijkheid het productieverlies met de twee centrales op te vangen. Maar daar moeten we ons nog over buigen.”

De vijftien werknemers die normaliter de installatie bemensen, worden volgende week bij de twee overige centrales aan het werkt gezet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels