nieuws

‘Architect moet in planfase kelder meenemen’

bouwbreed

De vloer is op de veertigste Bouwvakbeurs in Zuidlaren onderwerp van veel presentaties. Bedrijven vullen elkaar soms goed aan waar het gaat om prefab vloeren, kelders en isolatiesystemen.

Op stand nummer 113 in de Prinses Beatrixhal presenteert VBI Verkoop Maatschappij BV uit Huissen haar kanaalplaatvloer, die tevens dienst doet als leidingvloer. Sinds de introductie van dit systeem heeft VBI de noodzakelijke stap gezet om het infrezen van leidingkokers op de bouwplaats ook mogelijk te maken. G.M.M. Ottenhof, technisch adviseur van VBI: “Veel aannemers zeiden in het begin dat de leidingvloer hartstikke leuk en aardig is, maar dat er op de bouwplaats geen leidingen meer in te plaatsen zijn. Nu wij dit probleem verholpen hebben, is de respons van aannemers erg groot.” Tevens zijn enkele proefprojecten gestart in onder meer Leeuwarden, Julianadorp en Castricum. Bij het Leeuwardense nieuwbouwproject van 59 woningen door Jorritsma Bouw kwam de mogelijkheid van infrezen goed van pas. “De installateur had enkele sleuven verkeerd opgegeven, waardoor er later op de bouwplaats een sleuf moest worden bijgemaakt”, aldus Ottenhof. De presentatie van de leidingvloer op de beurs is gemaakt met de oude, handmatige sparingzuiger en is eigenlijk achterhaald. Ottenhof: “Vorige week is in onze fabiek een nieuwe sparingzuiger in gebruik genomen, waardoor de sleuven nog strakker gemaakt kunnen worden dan hier op de stand te zien is.”

Kelder

Van den Bergs betonbedrijf uit Raalte gaat juist onder de vloer op de jubileumeditie van de Bouwvakbeurs door een complete prefab kelder te tonen. Marc Oude Veldhuis van Van den Berg leidt bezoekers rond door de betonnen kelder op stand 137 in de Prins Claushal. Hoewel nieuwbouwwoningen steeds vaker zonder kruipruimte of kelder worden gebouwd, is de afzet van kelders toch goed voor ruim duizend stuks per jaar voor de verschillende kelderfabrikanten. “Vergeleken met enkele jaren geleden wordt de kelder nu vaker als wenselijk gezien door huizenkopers, maar wil de aannemer vaak niet van zijn planning afwijken. Door onze presentatie op de beurs proberen wij het gebruik van een kelder door de architect in de planfase te vergroten”, aldus Oude Veldhuis.

Geen lucht

Met vloer-, wand- en dakisolatie is Tonzon Innovatieve Warmteïsolatie als verbindend element tussen vloer en kelder aanwezig in de Prins Willem Alexanderhal op stand nummer 180. “Wij zijn de eerste fabrikant van isolatie die geen lucht verkoopt”, zegt A.J.M. Willemsen van Tonzon trots. Wat Tonzon wel verkoopt zijn opgevouwen, reflecterende luchtzakken van een kunststoffolie, die onder de vloer aangebracht worden en zich vervolgens met lucht vullen.

Dak

Nieuw van Tonzon is de toepassing van de vloerisolatie voor het andere uiterste van de woning: het dak. Door de verkrijgbare foliebreedtes, oplopend tot vijf meter, zijn grote stukken van het dak zeer goed te isoleren. Willemsen: “In de winter kan warme lucht uit het huis nauwelijks naar buiten ontsnappen en in de zomer heeft de zon weinig invloed op de temperatuur onder het dak.”

Reageer op dit artikel