nieuws

Aanvullende afspraken voor steigerbouwers

bouwbreed Premium

De bouwbonden van FNV en CNV hebben met de werkgeversvereniging VSB aanvullende afspraken op de bouw-cao gemaakt voor de steigerbouwers in de bouw en industrie.

De circa vierduizend steigerbouwers vallen onder de bouw-cao en het is voor het eerst dat er sprake is van aanvullende afspraken. De huidige bouw-cao, die nog loopt tot het eind van het jaar, bood daartoe de mogelijkheid. “Dit is een eerste stap op weg naar een modernisering van de bouw-cao”, zegt een tevreden Frans Kokke, onderhandelaar van de Bouw- en Houtbond FNV. “De afspraken zijn meer toegespitst op de behoeften per bedrijf en per branche.” Werkgevers en werknemers hebben vier keer met elkaar om de tafel gezeten. Kokke: “Het overleg was zeer constructief.” De Vereniging van Steiger- en Bouwbedrijven (VSB) was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. De sociale partners hebben onder meer afgesproken dat de steigerbouwers een eigen functiestructuur krijgen. Vier roostervrije dagen mogen worden benut voor extra opbouw van vroegpensioen. Er komt een omscholingsfonds voor oudere of arbeidsongeschikte steigerbouwers en voor degenen die op een gegeven moment van werk willen veranderen. De arbodienst adviseert of een werknemer voor het fonds in aanmerking komt. “Steigerbouwers oefenen het zwaarste beroep in de bouw uit”, licht Kokke toe. “Er is heel veel uitval. De meesten halen de vijftig jaar niet. Daarom is het voor jongeren zo belangrijk dat ze op tijd worden bijgeschoold en het perspectief blijft bestaan dat er ook op latere leeftijd voor hen werk is.”

Novum

Steigerbouwers in de bouw vallen onder de in deze sector geldende vorstverletregeling; voor collega’s in de industrie geldt een ontslagverbod van 1 november tot 1 april, een novum. Bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager hoeven steigerbouwers in de industrie niet langer dan zes uur per dag te werken. “Ze kunnen dan tijdig herstellen”, aldus Kokke. Het A-blad steigerelementen geldt niet langer als richtlijn, maar is voortaan integraal onderdeel van de bouw-cao. Hierin staan aanbevelingen over verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tevens krijgen alle steigerbouwers winterkleding.

Reageer op dit artikel