nieuws

TU Delft helpt Palestijnen bij bouwen steden

bouwbreed

delft – De Technische Universiteit in Delft gaat samenwerken met Palestijnse universiteiten op het gebied van stedenbouw. Samen willen zij onderzoeken hoe de stedenbouw van het toekomstige Palestina kan worden verbeterd.

Tot nu toe worden autonome steden zoals Ramallah en Gaza-stad nog vrijwel volledig zonder vooruitziende blik volgestouwd met hoge kantoren en nieuwe wijken. Een team experts uit Delft vreest dat Palestina verandert in een onherstelbare stedenbouwkundige ramp als niet snel wordt ingegrepen.

Projectcoordinator ir. Amin Amin van de TU Delft (TUD) ziet het opkrikken van het plaatselijke opleidingsniveau als eerste stap naar verbetering van de situatie. Aan de Palestijnse universiteiten wordt de architectuurstudie slechts gegeven tot bachelorniveau en niet tot het gebruikelijke masters. Een direct gevolg hiervan is een schrijnend gebrek aan expertise op het gebied van stedenbouw en planning, aldus Amin. Daarom wil de TUD eerst helpen met kennisoverdracht en het opzetten van specifieke uitwisselingsprogramma’s. Op die manier kunnen snel planners worden opgeleid.

De TU Delft werkt al vanaf 1991 samen met de universiteit van Bir Zeit op de Westelijke Jordaanoever.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels