nieuws

Schouwburg door pech achtervolgd Akoestiek niet meer de oude

bouwbreed

den haag – “Het was een feest de verlichte trappen te aanschouwen”, jubelde Hans van Westreenen gisteren tijdens de heropening van de Koninklijke Schouwburg aan het statige Haagse Voorhout. Maar achter de schermen waren andere geluiden te horen.

Bouwvakkers die de laatste hand leggen aan het renovatiewerk, lieten ‘off the record’ weten dat lang niet alles vlekkeloos was verlopen. Het materiaal van de trappenhuizen zou beschadigd zijn en de veel geroemde akoestiek van de toneelzaal zou er zelfs op achteruit zijn gegaan.

Artistiek leider van het Nationale Toneel, Ger Thijs, zei desgevraagd dat de akoestiek inderdaad iets is veranderd. “Er zijn meer harde materialen gebruikt en het toneel is groter geworden. Dat heeft gevolgen voor het geluid. Het is iets harder geworden, maar wat er precies is veranderd, moet nog blijken.”

Pech achtervolgde de renovatie. Zo maakte projectleider Jan Nies bekend dat doordat er asbest in het gebouw was gevonden, de oplevering van de schouwburg met een half jaar was vertraagd. Het verwijderen van het asbest kostte een half miljoen gulden extra. Bovendien ontstond tien weken vertraging doordat een heipaal een gasleiding raakte.

“De wirwar van trappenhuizen is vervangen door twee glazen trappenhuizen aan weerszijden van de zaal”, zo maakt de schouwburgdirectie bekend. Volgens bouwvakkers die met dit karwei bezig zijn, mankeert er het nodige aan de trappen. Zo zouden verschillende glasdelen zijn beschadigd.

Projectleider Nies bevestigt dat het niet helemaal in orde is met de glasplaten. “Er zijn een stuk of zes glasplaten beschadigd, die zullen worden vervangen. De beschadigingen zijn voor ons geen kostenpost. Het is een zaak van de leverancier.”

In 1997 ving de renovatie van de Koninklijke Schouwburg aan. Kort daarvoor constateerde de brandweer dat het gebouw, dat dateert uit 1804, niet brandveilig genoeg meer was. Weliswaar had de directie van het theater brandveiligheidsmaatregelen genomen, maar volgens de brandweer waren die niet afdoende.

De renovatie stond onder leiding van de Luikse architect Charles Vandenhove. Hij pakte niet alleen de brandveiligheid aan, maar verbeterde tevens de toegankelijkheid van het gebouw. Ook werd achterstallig onderhoud weggewerkt. De kosten van de renovatie bedroegen 31, 3 miljoen gulden. Ruim een miljoen hiervan was bestemd voor een ‘elektrische trekkeninstallatie’. Dit is een installatie waarmee toneeldecors kunnen worden opgehesen. “Om deze zaken aan te kunnen pakken, bleek het noodzakelijk grote delen van het gebouw tot aan de fundamenten toe af te breken en opnieuw op te bouwen”, aldus een toelichting van de theaterdirectie.

Van de nieuwe glazen trappenhuizen zouden verschillende glasdelen zijn beschadigd. Foto: Peter van Mulken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels