nieuws

Getallen

bouwbreed

Wij zijn verwend met ruimte. Dat gevoel bekroop me toen ik over de in Amsterdam aangemeerde Canadese ‘watervilla’ las. Om aan het Bouwbesluit te voldoen is de plafondhoogte aangepast. Wij klagen over die 2,40 meter, maar in dat Canadese huis waren de plafonds nog tien centimeter lager!

En wat te denken van de woningen die Ikea wil bouwen. Voor drie personen een oppervlakte van 48 vierkante meter. In Stockholm staan ze er voor in de rij. Moet u zich voorstellen, de maat van een half Vinex-huis voor een gezin met kind!

Ter vergelijking: Remkes wil bouwsels tot honderd kubieke meter vrijstellen van welstandstoezicht. Dat is de grootte van een schuurtje, wordt er bij gezegd. Een schuurtje? Rekent u even mee: met een plafondhoogte van 2,50 meter meet dat bouwsel vier bij tien meter. Wat wij een schuurtje noemen, is voor Ikea een compleet huis.

Tom Maas

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels