nieuws

Herbouwen huizen Kosovo kost 2,6 miljard gulden

bouwbreed

brussel – Met de wederopbouw van de door de oorlog verwoeste huizen in Kosovo is een bedrag van 1,2 miljard euro (2,6 miljard gulden) gemoeid. Dat heeft R. O’Sullivan van de Wereldbank in Brussel bevestigd tijdens een ontmoeting met de pers.

Volgens O’Sullivan, speciaal vertegenwoordiger van de Wereldbank voor Zuidoost-Europa, hoeft de huizenvoorraad in Kosovo niet noodzakelijkerwijs op precies dezelfde manier herbouwd te worden. “Iemand die een huis had met vier kamers zal voorlopig tevreden zijn met een onderkomen waar hij zijn familie kan onderbrengen.”‘

Van de totale schade in het gebied is volgens O’Sullivan nog geen schatting te geven. Op dit moment gebeurt er volgens hem niets, met uitzondering van wat landbouwactiviteiten.

O’Sullivan ziet een duidelijk verschil met de situatie in Bosnie en in Kosovo. “In Bosnie duurde de oorlog veel langer. Er waren twee miljoen mensen verdreven. Hun geest was gebroken. De Kosovaren zijn daarentegen weer snel teruggekeerd. Ze hebben nog de energie om dingen te doen. En de economische situatie in het gebied was ook voor de crisis al behoorlijk slecht. Nu is er hoop dat er een markteconomie kan worden opgebouwd.”

Woensdag heeft in Brussel een conferentie plaatsgehad van donorlanden die Kosovo te hulp willen schieten, belegd door de Wereldbank, de grootste zeven industrielanden en de Europese Unie. Volgens O’Sullivan gaat het daarbij alleen om de humanitaire steun. Pas in het najaar komt de hulp voor de wederopbouw ter sprake. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels