nieuws

Spaanse ‘blaaskaak’ Gil y Gil verklaart oorlog aan justitie ‘Ze hebben de elektrische stoel al voor me klaargezet’

bouwbreed

Vervolg van pagina 1 madrid – Gil is op oorlogspad. Voluit heet de man Jesus Gil y Gil, maar heel Spanje kent hem als Gil, de burgemeester van jetsetstad Marbella, de voorzitter van Atletico de Madrid, de onroerend-goedmakelaar en bovenal de blaaskaak.

De tegenstander lijkt onverslaanbaar, maar omdat voor Gil geen zee te hoog gaat, is hij zelfs bereid de strijd aan te gaan met Vrouwe Justitia. Wild slaat Gil daarbij om zich heen, zijn vijanden beschuldigend dat ze hem willen lynchen omdat ze zijn avonturen in de politiek aan de Costa del Sol niet op een andere manier kunnen pareren.

Bijgestaan door een legertje van elf advocaten (gelijk een voetbalteam) oreert Gil dat de rechterlijke macht hem vervolgt op valse aanklachten. “Het is net een slagerij”, aldus Gil, “je weet nooit wie het beest heeft geslacht”.

En dat allemaal omdat Gil ervan wordt beschuldigd dat hij enkele jaren geleden 450 miljoen peseta’s uit de gemeentekas van Marbella liet doorsluizen naar de kas van Atletico de Madrid op een moment dat zijn voetbalclub even in heftige geldnood verkeerde.

Hegemonie

Dat Gil weer eens hoog van de toren blaast, komt omdat hij zich sterker dan ooit voelt. In de eerste plaats omdat hij bij de recente gemeenteraadsverkiezingen winst behaalde. Weliswaar niet de winst die hem was toegedicht, maar genoeg winst om zijn hegemonie aan de Costa del Sol verder te versterken. Niet alleen in Marbella is hij nu heer en meester, maar ook in La Linea, een stadje dat aan de Britse rotskolonie Gibraltar grenst. Bovendien wist zijn partij GIL (Grupo Independiente Liberal, oftewel Onafhankelijke Liberale Groep) de meeste stemmen te vergaren in de twee Spaanse enclaves Ceuta en Melilla aan de Afrikaanse noordkust. Niet genoeg voor de absolute meerderheid, maar genoeg om enkele lakens uit te kunnen delen.

Bovendien is zijn voetbalclub Atletico de Madrid na een slecht seizoen verzekerd van Europees voetbal. En dat betekent extra inkomsten.

Maar niet alles lijkt rozengeur en maneschijn. Aan het juridische front wordt met kettingen gerammeld. De openbare aanklager wil Gil voor 34 jaar achter de tralies wegens dat gesjoemel met miljoenen uit de gemeentekas van de stad Marbella. De meest verlichte dictator uit de hedendaagse Spaanse politiek staat niet alleen: tegen zijn zoon is een celstraf geeist van 27 jaar.

Opportunisme

Aan zijn brede grijns valt af te lezen dat Jesus Gil y Gil denkt dat hij sterk staat. Zo sterk dat hij op eigen houtje is gaan praten met premier Peter Caruana van Gibraltar.

Officieel gaat het om zaken van ‘sportieve en culturele aard’. Maar politieke tegenstanders van Gil – en dat zijn vrijwel alle politieke partijen – vrezen dat tijdens deze bijeenkomst het opportunisme hoog zal opklotsen tegen de wand van de Spaanse politiek. In Madrid wil men liever vandaag nog dan morgen dat de Spaanse vlag zal wapperen op de Britse rotskolonie. Caruana wil daar niets van weten. Hij negeert de Spaanse pretenties en zoekt ondertussen naar overeenkomsten op lokaal niveau.

Dat past uitstekend in het straatje van Gil. Omgekeerd kan Gil Gibraltar gebruiken in zijn politiek van fiscale paradijzen. Gibraltar heeft die status al. Wat Gil zoekt is een soortgelijke status voor Ceuta en Melilla. Schone straten, geen gedonder met drugs, casino’s en meer hotels heeft Gil beloofd. In Madrid wordt dat alles met lede ogen gadegeslagen.

Zwakke plek

In zijn strijd met Vrouwe Justitia heeft Gil inmiddels de zwakke plek in de verdediging gevonden. Deze week is vastgesteld dat het proces mogelijk zal worden geannuleerd, omdat er een vormfout is gemaakt bij het toewijzen van de zaak aan de rechter. En dat kan betekenen dat alles weer van voren af aan moet beginnen.

Alsof het nog niet genoeg is, wordt de decaan van het college van rechters in Marbella, Pilar Ramirez, ervan beschuldigd gemene zaak te maken met Gil. Familie van haar zou betrokken zijn bij onroerend-goedprojecten van Gil, waardoor haar onpartijdigheid in het geding is gekomen. En het is Pilar Ramirez die moet beslissen of de huidige rechter mag doorgaan met het proces. Vandaar ook die brede grijns van Gil zodra er tv-camera’s in de buurt zijn. Hij beschouwt zich als de onoverwinnelijke koning van de Costa del Sol.

Vanuit die voor hem zo geliefde houding beschuldigt hij zijn tegenstanders ervan dat ze al een elektrische stoel in de rechtszaal hebben klaar gezet. “Dit is je reinste terreur. De rechter weet dat hij afstand moet doen van deze zaak. En toch krijgt hij het voor elkaar om mijn zoon op te laten draven op een moment dat hij een belangrijke afspraak heeft over voetbalzaken. Dit is een achtervolging. Die man wil ons kapot hebben.”

Jesus Gil y Gil, voor een keer zonder de brede grijns die verschijnt zodra er camera’s in de buurt zijn. Foto: EPA

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels