nieuws

Assen onderzoekt alternatief railsysteem

bouwbreed

assen – Assen onderzoekt of er een alternatieve vorm van openbaar vervoer van het stadscentrum naar de nieuwbouwwijk Kloosterveen mogelijk is.

Aangezien het niet mogelijk blijkt de geplande lightrailverbinding tussen Groningen en Assen naar Kloosterveen door te trekken, wil de gemeente bekijken of het mogelijk is aanvullend een railsysteem met onbemande cabines te laten rijden. Passagiers zouden zo elk kwartier van het centrum naar Kloosterveen kunnen reizen en vice versa.

Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of het inderdaad mogelijk is een dergelijk, op een kabelbaan lijkend, railsysteem in te voeren. Groot voordeel is dat de exploitatie zeer goedkoop is, aangezien het systeem nagenoeg zonder personele bezetting draait en bovendien energiezuinig is. Ook zou een gangbare busverbinding via de belangrijke Vaart-route tussen Kloosterveen en het centrum vanwege de drukte waarschijnlijk niet optimaal functioneren.

Haalbaarheid

Bijkomend voordeel is ook dat de onbemande cabines van de ‘kabelbaan’ zonder problemen steile hindernissen kunnen nemen. Een lange hellingbaan om over een snelweg of door een tunnel heen te kunnen, is daarmee overbodig. Het haalbaarheidsonderzoek, dat nog moet beginnen, moet vooral antwoord geven op de vraag of het zin heeft verdere plannen in de richting van dit alternatief te maken. Dat is weer mede afhankelijk van subsidies uit de landelijke pot voor de stimulering van energie- en milieuvriendelijke projecten en een krediet dat door de gemeenteraad beschikbaar moet worden gesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels