nieuws

Snel maatregelen nodig tegen grondverschuiving op Sint Pietersberg

bouwbreed

maastricht – De gemeente Maastricht en de vereniging Natuurmonumenten moeten snel maatregelen nemen om grondverschuivingen op de Sint Pietersberg in Maastricht te voorkomen. Op diverse plaatsen is door verschuivingen een gevaarlijke situatie ontstaan voor bewoners en verkeer.

Onderzoekbureau DHV Milieu en Infrastructuur stelt dat in een advies aan de gemeente en Natuurmonumenten, de eigenaar van de berg.

Voorgestelde maatregelen zijn onder meer het plaatsen van een betonnen muur met ankers in de helling, het plaatsen van bakken met stenen en een andere waterafvoer. Een gedetailleerde uitwerking moet nog volgen, maar nu al is duidelijk dat de maatregelen in de tonnen lopen.

Na de overvloedige regenval eind vorig en begin dit jaar ontstonden er in februari forse aardverschuivingen. De Maastrichtse familie Hazenberg moest op last van de gemeente haar woning aan de Lage Kanaaldijk, dicht tegen de St. Pietersberg, verlaten wegens instortingsgevaar. Dat gebeurde nadat een schuurtje achter het huis al onder de modder was bedolven.

Enkele honderden meters verderop, vlakbij de Belgische grens, kwam een grote hoeveelheid grond en stenen vanaf een hoogte van dertien meter op de weg terecht. Na de ‘lawine’ zijn borden geplaatst om passerende weggebruikers te waarschuwen tegen vallend gesteente.

Volgens DHV zijn de bewoners van het huis aan de Lage Kanaaldijk vooral zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Door graafwerk onderaan het talud en de aanleg van een volkstuintje op de helling is de stabiliteit van de helling sterk verminderd. In combinatie met de vele regen heeft dat tot de aardverschuivingen geleid, aldus het DHV-rapport.

Onbewoonbaar

Twee woningen ter plaatse zijn nog steeds onbewoonbaar. Een pand is al een tijdje niet bewoond, de familie Hazenberg daarentegen wil graag terugkeren in de woning. De familie heeft een advocaat ingeschakeld om de gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade.

Burgemeester P. Houben heeft de raadsman maandag per brief laten weten dat de gemeente geen enkele aansprakelijkheid aanvaardt. Het pand en de grond erachter is eigendom van de familie Hazenberg. Bovendien is de grond gaan schuiven door eigen ingrijpen in het terrein, aldus de gemeente. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels