nieuws

Landgoed Kernhem wordt achtertuin van nieuwbouwwijk

bouwbreed

ede – Landgoed Kernhem krijgt een centrale groenfunctie toebedeeld in de gelijknamige nieuwe woonwijk van de gemeente Ede. Vandaar dat het gemeentebestuur zaterdagmiddag een officiele opening organiseerde voor de afronding van de restauratie van Huize Kernhem.

Het landgoed wordt de achtertuin voor de 4600 toekomstige wijkbewoners en biedt het gemeentebestuur een fraaie ambiance voor representatieve verplichtingen. Paren kunnen er ook trouwen.

Ede verwierf Huize Kernhem in de jaren zeventig, toen de belangstelling voor dergelijke panden minimaal was. Inmiddels ligt de waardering anders en zou Ede een aardige prijs voor Huize Kernhem kunnen maken. Maar dat Ede wil niet. Met in het achterhoofd de toekomstige woonlocatie Kernhem is het landgoed stap voor stap opgeknapt en heeft het inmiddels ook al een plaats gekregen op de rijksmonumentenlijst.

De nieuwbouwwijk Kernhem wordt gebouwd met de ambitie om de landschappelijke en ecologische waarde van het gebied overeind te houden. Als basis voor het stedenbouwkundig ontwerp diende een masterplan ecologische zones, het Plan Vleermuis, genoemd, naar de vleermuiskolonies die op het landgoed huizen. De respectabele houtwallen bepalen de hoofdstructuur van de wijk.

Subtiel

Aannemer Kelderman heeft de laatste fase van de restauratie – het binnenwerk – uitgevoerd. Niet gewend aan zulke kleinschalige klussen, begonnen de werknemers met grote hamers, zo vertelde directeur Van der Velde. “Maar gaandeweg het werk herontdekten zij de subtielere technieken en het fijnere gereedschap om bijvoorbeeld de fraai gedetailleerde ornamenten te herstellen. Vanwege de bedrijfseconomie is al het werk boven de begroting meerwerk, maar aan dit huis is niet met verstand maar met hart gewerkt. Die begroting kunnen we maar beter vergeten,” zei Van der Velde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels