nieuws

Vier weken celstraf voor taartengooiers

bouwbreed

arnhem – Twee Nijmeegse leden van de actiegroep Bionic Baking Brigade, die op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen wethouder J. Thielen twee taarten in het gezicht gooiden, moeten daar flink voor boeten.

De Arnhemse politierechter legde hen gisteren gevangenisstraffen op van vier weken waarvan twee wekenvoorwaardelijk.

Volgens de rechter hebben de actievoerders Thielen pijn gedaan, zowel lichamelijk als geestelijk. “Het gooien met taarten betekent een inbreuk op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer en heeft een sterk beledigend effect”, verklaarde politierechter Verkade. Openbare bijeenkomsten van overheidsinstanties moeten wat hem betreft gevrijwaard blijven van taartincidenten.

Verdachten reageerden boos op de uitspraak. Volgens hen is de zaak enorm opgeblazen. De personen die minister Zalm en VVD’er Bolkestein op een taart hebben getrakteerd, zijn ook nooit vervolgd, stellen ze. Ook menen de actievoerders dat het vonnis voorgekookt was omdat rechter Verkade tijdens de rechtszaak zijn standpunten al op papier had staan.

Voorgebakken

“Wij hebben destijds die taarten voorgebakken, maar het is toch niet de bedoeling dat het vonnis ook wordt voorgebakken”, verdedigde een van de veroordeelden zich na afloop van het proces af. De actievoerders, die met de taart aandacht wilden vragen voor de in hun ogen dubieuze besluitvorming rond het Nijmeegse nieuwbouwproject Flash Gordon, gaan vrijwel zeker in hoger beroep.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels