nieuws

Geen beursliefjes maar wel groeiers

bouwbreed

Heijmans en Hollandsche Beton Groep (HBG) presenteren deze week hun resultaten over 1998. De bouwconcerns voeren een forse en vooral opvallende expansiestrategie. HBG een internationale en Heijmans een nationale. Beide ondernemingen hebben een ding gemeen: ze vallen tegen op de Amsterdamse Effectenbeurs.

Analyse HBG worstelt met het drama Wayss en Freytag (W en F). Om na Nederland en Engeland een derde thuismarkt in Europa te krijgen, kocht de Rijswijkse aannemer in Duitsland W en F. Een gerenommeerde onderneming, maar bij nader inzien zo rot als een mispel.

Voor de aankoop had het bedrijf 400 miljoen gulden gereserveerd, maar sinds begin dit jaar staat de teller al op twee keer zoveel. Aanzienlijke afwaarderingen op gronden en projecten droegen bij aan deze verdubbeling.

Het is dan ook niet voor niets dat vrijdag aandachtig naar de balans van de onderneming wordt gekeken. Hoe heeft de onderneming dit alles verwerkt in de cijfers?

Het concern is niet bij de pakken neer gaan zitten. Onder de bezielende leiding van J. Veraart, voorzitter raad van bestuur HBG, wordt Wayss en Freytag naar een nieuwe organisatie omgebogen. In Engeland is datzelfde proces afgerond. In Nederland is begin dit jaar een nieuwe structuur ingevoerd.

Wat opvalt door al die veranderingen is dat er een nieuwe wind door het concern is gaan waaien. Het lijkt of HBG een stuk zelfverzekerder is geworden door de tegenslagen in Duitsland. Men pakt zonder schroom bijvoorbeeld de vorige eigenaar van W en F, AGIV aan.

Maar ook in Nederland gaat het bedrijf de discussie met de opdrachtgever niet meer uit de weg. Concurrenten houden in de gaten hoe het bouwconcern het design en construct-project Ramspol afwikkelt. HBG kruist nu met Rijkswaterstaat de degens over deze balgstuw in het Ketelmeer. Zonder meer de grillen van Rijkswaterstaat volgen is er niet meer bij. Heijmans reeg vorig jaar min of meer noodgedwongen kralen. Fusiegesprekken tussen A. Baar, voorzitter raad van bestuur NBM-Amstelland, en J.P.M. Janssen, voorzitter raad van bestuur Heijmans, liepen in de eerste maanden van 1998 spaak. Een kort een babbeltje met TBI Holdings-topman, M.I. Platschorre, leverde evenmin iets op. Het gevolg van de mislukte gesprekken was wel dat J.C. Rothweiler, lid raad van bestuur Heijmans, het veld moest ruimen. Hij werd toch te licht bevonden. Zo laten ingewijden weten.

Overigens liepen in die dagen al voorzichtige gesprekken tussen L. Maas, eigenaar/directeur Wilma Nederland, en Baar. Betrokkenen geven aan dat het samensmelten van de drie bedrijven een optie was. “Een soort troika zou het gaan worden. Maar, het zou vooral een zware opgave zijn om ze te integreren.”

Heijmans loodste na de deconfiture met NBM-Amstelland daarom in 1998 met vaart zes bedrijven de onderneming binnen. Janssen kocht voor een half miljard gulden aan omzet en de bodem van de kas is nog niet in zicht.

De bestuursvoorzitter streeft ernaar Heijmans in de absolute top van de Nederlandse bouw te krijgen. Het probleem is echter dat ‘mooie’ bedrijven schaars beginnen te worden. Eigenaren van dergelijke (familie) bedrijven weten dat en schroeven de verkoopprijs fors op. Janssen verklaart dat hij daarom soms jaren met een bedrijf bezig is. “Geduld is absoluut nodig om te groeien”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels