nieuws

Hondsbossche Zeewering (III)

bouwbreed

Het is een naam met mythische lading. Een opvallende streep op de grote landkaart van de lagere school. Onbegrijpelijk hoe daar ineens geen duinen meer zouden zijn maar een dijk: de Hondsbossche Zeewering.

Om te zien of die echt is, heb ik een bedevaart gemaakt. Langs de Philisteinsche Polder, de Ganzenblink en Tsjalkshoek. En jawel, daar ligt Hollands trots: een rechte streep asfalt met pal erachter polders.

Maar wat een ontgoocheling is de uitleg in mijn gids. Niks geen trots, alleen maar domheid. Eeuwenlang was het een steile wand van houten palen, die steeds weer ten prooi viel aan paalworm en beukende golven. Al in 1550 zei een Brabander dat ze er een glooiende helling met stenen van moesten maken. Maar pas eind vorige eeuw en vele houten palen verder wilden die Hollanders luisteren.

Toen maakten ze hem weer te onverzettelijk. Nu de duinen wijken steekt de dijk steeds verder uit in zee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels