nieuws

Gelderland vraagt advies over problemen zandwinning

bouwbreed

arnhem – De Amsterdamse rechtsgeleerde prof. mr. N. Koeman gaat de provincie Gelderland adviseren over de nieuwe problemen die zijn ontstaan rond de voorgenomen grootschalige ontzanding bij Maasbommel.

De provincie heeft hiertoe besloten, nadat de Raad van State vorige week het bestemmingsplan Watergoed van de provincie schorste, omdat er al een gemeentelijk bestemmingsplan voor het gebied bestaat. Dat geeft het gebied juist zijn agrarische bestemming terug.

Gelderland tobt al ruim tien jaar met ontzandingsplannen bij Maasbommel. De provincie heeft de wettelijke verplichting beton- en metselzand te leveren. Gelderland wees een locatie bij Maasbommel aan. Daar zou een zandgat van tientallen meters diep en veertig voetbalvelden groot ontstaan.

Omwonenden en de gemeente West Maas en Waal hebben zich vanaf het begin heftig tegen de plannen verzet. Grootschalige zandwinning is ondertussen ook hevig ter discussie komen staan na diverse onderzoeken.

In de loop van de jaren zijn talloze procedures gevoerd tegen de plannen voor grootschalige afgravingen. Met het vaststellen van het provinciale plan Watergoed leek de zandwinning eindelijk te kunnen starten.

Fouten

Vorig jaar bleek echter uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen dat in de loop der tijd een groot aantal juridische fouten is gemaakt.

Tijdens de laatste zitting bij de Raad van State bleek dat de provincie het gemeentelijk bestemmingsplan voor hetzelfde gebied een dag te laat heeft geschorst. De provincie wil van Koeman weten wat de juridische consequenties zijn. Ook moet hij uitzoeken hoe sterk de ontzanders staan. Die hebben Gelderland aansprakelijk gesteld voor elke dag vertraging die nu ontstaat. De provincie rekent op een acceptabele oplossing.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels