nieuws

Zaanstad bouwt opgelucht verder aan Saendelft Ook forenzen weten inmiddels de gemeente te vinden

bouwbreed Premium

Het was een vervelende geschiedenis. Op last van de rechter was de bouw op de Vinex-locatie Saendelft stilgelegd, omdat het naastgelegen Forbo zich beperkt zag in zijn ontwikkeling. Inmiddels is voor dat probleem een oplossing gevonden. “Tot grote opluchting van iedereen wordt er nu weer gebouwd”, aldus U. Brolsma, voorlichter van de dienst Stadsontwikkeling, Milieu en Beheer van Zaanstad.

Het zal voor de gemeente aan de Zaan een vreemde ervaring zijn geweest om een bedrijf zo tegen zich in het harnas te jagen. In het kader van het Zaanoever-project wordt immers al tien jaar lang in goede samenspraak met het daar gevestigde bedrijfsleven gewerkt aan een facelift van de oevers van de Zaan. Met zichtbaar resultaat.

Bedrijfsgebouwen zijn opgeknapt, aangepast of verplaatst om plaats te maken voor woningbouw. “We hebben nu zo’n 26 projecten gerealiseerd. Projecten die ertoe hebben bijgedragen dat het gebied veel toegankelijker is geworden voor de bevolking.” Het einde van het project, dat wordt uitgevoerd op basis van een plan van Teun Koolhaas, is nog niet in zicht. “Er zit geen eindplanning op. We gaan dus gewoon door.”

Dat geldt ook weer voor de bouw van Saendelft. In deze nieuwe wijk van Zaanstad wordt tot 2007 gebouwd aan in totaal vijfduizend woningen, dertig procent in de sociale sector, de rest vrije sector. Daar moeten nog de 291 woningen vanaf, die onder dwang van Forbo uit het plan moesten worden gegumd. Voor de kopers van die huizen is inmiddels een oplossing gevonden, weet Brolsma. “Zij krijgen met voorrang een ander huis in het plan toegewezen.”

Met Saendelft zal Zaanstad de grens van 140.000 inwoners ruimschoots doorbreken. Nu al heeft de gemeente, in 1974 ontstaan door samenvoeging van Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandam en Zaandijk, ruim 135.000 inwoners. Daarmee is Zaanstad de vijftiende stad van Nederland.

De stad is in trek, weet Brolsma. “Het is een florerende markt. De huizen gaan hier grif van de hand.” Inmiddels weten ook forenzen de gemeente te vinden. “Vanaf Amsterdam Centraal Station is het met de trein maar tien minuten rijden. Een prima ligging kortom.”

Zij het dat bij aankomst op station Zaanstad de forens terecht komt in wat burgemeester Vreeman ooit typeerde als “een Belgisch dorp”, en Brolsma omschrijft als “een wat unheimisch gebied.”. Dat past niet bij een gemeente die als de ‘Top van de Randstad’ door het leven wil gaan. Brolsma: “We willen er een echt centrumgebied van maken. Met een bioscoop, een bibliotheek, mogelijk een nieuw stadhuis, winkels, woningen. En dat alles op een heel andere schaal dan nu het geval is. Een stukje hoogwaardige architectuur moet er komen.”

Inmiddels is er een nota van uitgangspunten opgesteld, waarover de bevolking wordt geinformeerd. Daarna volgen nog een ontwikkelingsperspectief en het Masterplan. “We hopen ergens in 2001 te kunnen beginnen.”

Eric Harms

Reageer op dit artikel