nieuws

Washington dwingt veiliger arbeidsomstandigheden af

bouwbreed Premium

new york – De regering-Clinton wil Amerikaanse werknemers beter beschermen tegen de gevolgen van (te) zwaar werk en van repeterende werkhandelingen die tot afwijkingen leiden. De werkgevers zijn ontevreden en dreigen naar de rechter te stappen.

Volgens voorlopige berekeningen wacht het bedrijfsleven jaarlijks een extra post van 4,2 miljard dollar door het voorstel. Dat geld is bestemd voor verbetering van de werkomgeving, aanschaf van extra materiaal dat bijvoorbeeld zwaar tillen helpt verlichten en doorbetaling van werknemers die herstellen van letsel dat op het werk is opgelopen.

De Republikeinse meerderheid in het Congres heeft dit voorstel jarenlang tegengehouden. Maar het parlement ging ditmaal met reces zonder zich over de plannen uit te spreken. Dat gaf de Democratische regering de mogelijkheid ze bij decreet af te kondigen. “Het werd hoog tijd”, aldus voorzitter John Sweeney van de vakbondsfederatie AFL-CIO.

“Als de regering doorzet, stappen wij naar de rechter”, kondigde Randal Johnson namens de Kamers van Koophandel aan. De Kamers eisen nader wetenschappelijk onderzoek. Vooral kleinere bouwbedrijven benadrukken dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat bepaald letsel of bepaalde ongelukken door het werk veroorzaakt worden en niet door onvoorzichtigheid van de werknemers.

Minister voor werkgelegenheid Herman wuift deze bezwaren weg. “Werkgevers krijgen regelmatig de rekening gepresenteerd voor de gevolgen van een onveilige werkomgeving”, aldus Herman.

Reageer op dit artikel