nieuws

Vrachtrijders gaan in Duitsland tol betalen

bouwbreed Premium

berlijn – Duitsland geeft het startsein voor het rekeningrijden door vrachtwagens. Bouwminister Reinhard Klimmt heeft daartoe de publicatie vrijgegeven van de aanbesteding in de ambtelijke bladen van de eigen bondsrepubliek en Europese Unie.

Duitsland wil binnen drie jaar een systeem beschikbaar hebben dat het op rijtijden gebaseerde Eurovignet vervangt. Voortaan moet op de wegen betaald worden per gereden kilometer.

Duitsland is van plan het rekeningrijden nadrukkelijk te gebruiken om verkeersstromen te beinvloeden. Zo zullen op de internationale doorgaande routes waarschijnlijk hogere tarieven gaan gelden om ongewenst transitoverkeer tegen te gaan.

Plan is ook het rekeningrijden te gebruiken om goederen van de weg naar de milieuvriendelijker geachte verkeersdragers spoor en water te loodsen. De kosten van het vervoer over de weg en het spoor worden beter vergelijkbaar omdat de Deutsche Bahn werkt met een systeem van trajectprijzen.

In de Duitse variant van het rekeningrijden zijn geen speciale tolstations voorzien of bijzondere rijstroken voor het vrachtverkeer.

Reageer op dit artikel