nieuws

Vliegasverwerker Vasim noodgedwongen dicht

bouwbreed Premium

nijmegen – Vliegasverwerkend bedrijf Vasim BV in Nijmegen sluit per 1 april volgend jaar de poorten. Dat hebben de energieproducenten EPON, UNA, EPZ en NZH – aandeelhouders van Vasim – besloten. Het bedrijf kan de hoge investeringen voor milieumaatregelen niet meer opbrengen.

Vasim verwerkt als enige fabriek in Nederland de restproducten van kolengestookte centrales. Van het vliegas maakt Vasim lytagkorrels: gesinterde bolletjes met een diameter van maximaal twaalf millimeter. De korrels worden onder andere gebruikt als kunstgrind in beton en voor verharding van straten.

Vasim voert al tien jaar strijd met omwonenden en de provincie Gelderland over de opslag van vliegas op het terrein. Volgens de omwonenden veroorzaakt het rondwaaiende stof kanker. Uit onderzoek is gebleken dat in Nijmegen-West en Weurt meer kanker voorkomt dan normaal, maar er is geen relatie met het bedrijf gevonden. Toch besloot de provincie eind 1998 dat Vasim het bedrijfsterrein helemaal moest overkappen.

De directie ging daar in eerste instantie mee akkoord, maar stelt nu dat de dertien miljoen gulden kostende maatregel te duur is voor het bedrijf. Vasim verdient minder geld, omdat er minder vliegas wordt aangevoerd. Dat is weer het gevolg van de mogelijkheid die bedrijven tegenwoordig hebben om stroom in te kopen in het buitenland, waardoor de kolencentrales minder stoken en dus minder afval hebben.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jacobs is de voorgenomen sluiting van Vasim vooral een markteconomisch verhaal. “De directie wilde wel investeren in de overkapping, maar de aandeelhouders hebben de geldkraan dichtgedraaid, omdat zij zien aankomen dat de aanvoer van vliegas steeds verder terugloopt.”

Reageer op dit artikel